GOJAZNOST I MENOPAUZA: Kako višak kilograma može dodatno da oteža sve muke kroz koje žene prolaze
Foto: Profimedia

žene znaju

GOJAZNOST I MENOPAUZA: Kako višak kilograma može dodatno da oteža sve muke kroz koje žene prolaze

Zdravlje žena -

Gojaznost je sve veći problem širom sveta, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije odsto odrasle svetske populacije bori se sa ovim zdravstvenim stanjem, koje se češće javlja kod žena (15 % naspram 11 %) i u razvijenim zemljama. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak 41,9 odsto stanovništva SAD starijeg od 20 godina je gojazno.

Gojaznost povećava rizik od pojave mnogih oboljenja, kao što su srčani udar, šlog, dijabetes tipa 2, mišićno-skeletni ali i problem sa disanjem. Nova istraživanja ukazuju da gojaznost takođe pogoršava neke druge probleme, koji muče isključivo žene.

“Gojaznost pogoršava simptome menopaze kod žena ali i smanuje efikasnost hormonske terapije na olakšavanje ovih simptoma”, objašnjava dr Anita Peršad, ginekolog – akušer sa Univerzitetske bolnice u Memfisu i vođa istraživanja o uticaju gojaznosti na menopauzu koje je predstavljeno na godišnjem okupljanju Udruženja za menopauzu u Filadelfiji.

Kako gojaznost utiče na menopauzu?

Petogodišnja studija izučavala je 119 žena koje su se javile u kliniku za menopauzu. Ispitanice su podeljene u 2 grupe – one sa BMI indeksom većim od 30 (što se klasifikuje kao gojaznost), i one čiji je BMI bio niži od 30 (zdrav BMI je između 18 i 25). Sem toga, sve žene su bile sličnih godina, sa sličnim trajanjem menopauze, sličnim hormonskim terapijama kao i reagovanjem na terapiju.

Studija je utvrdila da su žene koje su gojazne češće prijavljivale pojavu simptoma kao što su valunzi, genitourinarni/vulvovaginalni simptomi, poremećaji raspoloženja i smanjen libido.

Menopauza
foto: Profimedia

“Verujemo da se ženama koje su gojazne češće javljaju valunzi i noćno znojenje jer masno tkivo deluje kao izolator koji zadržava toplotu u telu, stvarajući dodatnu toplotu. Takođe, gojaznost može dovesti do hormonskog disbalansa, izazivajući povećan nivo estrogena, što doprinosi intenzivnijim simptomima menopauze”, objašnjava dr Šeri Ros, ginekolog – akušer iz Providens zdravstvenog centra iz Santa Monike.

Žene koje su gojazne mogu da imaju drugačije iskustvo sa menopauzom i lečenjem jer masne ćelije imaju sposobnost da proizvode estrogen. Tako i kada se jajnici zatvore u menopauzi, žene sa problemom gojaznosti i dalje mogu imati značajnu količinu estrogena koji cirkuliše u njihovim telima, što ima niz efekata koji menjaju celokupnu ravnotežu hormona u telu, nalazi su studije.

Kako gojaznost utiče na hormonsku terapiju?

Studija je utvrdila da gojazne žene teže doživljavaju olakšanje simptoma menopauze nakon primene sistemske i/ili lokalizovane hormonske terapije nego žene bez problema gojaznosti.

“Ako krenemo od pretpostavke da su nalazi ove studije u potpunosti tačni, estrogen je možda glavni problem. Studije koje su ispitivale metabolizam lekova u jetri kod odraslih osoba sa povišenim BMI pokazale su da se količina leka koja cirkuliše telom menja zavisno od BMI. A većina studija o efikasnosti hormonske terapije se sprovodi nad ženama sa zdravim BMI, što znači da preporučeno doziranje ne uzima u obzir efekat BMI na metabolizam lekova“, kaže dr Kara Mekeligot, ginekolog-akušer.

gojaznost
foto: Shutterstock

Menopauza obično kreće između 45 i 55 godine starrosti, a prvi simptomi se mogu javiti nekoliko godina pre toga, i poznati su kao perimenopauza. Ove simptome, koji uključuju valunge, noćno znojenje i poremećaj sna, suvoću vagine, promene raspoloženja i smanjen seksualni nagon, neke žene jedva da primete, dok nekima mogu baš teško pasti. Hormonska terapija, koja zamenjuje estrogen i progesteron koje telo više ne proizvodi, se često prepisuje radi ublažavanja simptoma.

Pošto je u periodu menopauze teže skinuti kilograme, za žene koje pate od gojaznosti postoje alternative. Dr Peršad preporučuje zdravu ishranu, redovno bavljenje fizičkim aktvnostima, ostavljanje cigareta, redovan san, ali i akupunkturu i tehnike relaksacije poput joge i Taj-Či koji mogu da pomognu pri kontrolisanju simptoma menopauze.

Izvor: Medical News Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track