GODIŠNJI PREGLEDI SU NEOPHODNI ALI NISU DOVOLJNI: 7 stvari o intimnom zdravlju na koje treba obratiti pažnju
Foto: Profimedia

ginekologija

GODIŠNJI PREGLEDI SU NEOPHODNI ALI NISU DOVOLJNI: 7 stvari o intimnom zdravlju na koje treba obratiti pažnju

Zdravlje žena -

Briga o intimnom zdravlju žene nije samo fizička stvar. Takođe se radi o osećaju samopouzdanja u sopstvenom telu. Akušeti i ginekolozi često skreću pažnju na važne aspekte zdarvlja žena sa ciljem da ga unaprede i razbiju uobičajene zablude. Evo na kojih sedam stavki posebno treba obratiti pažnju.

Ne preskačite godišnje preglede

Prema rečima ginekologa dr Kristin Grevs, preskakanje godišnjih pregleda nije preporučljivo, čak i ako se osećate zdravo. Ovi rutinski pregledi služe kao prilika za otkrivanje raznih zdravstvenih problema. Godišnji pregledi karlice, Papa testovi i HPV testovi su neophodni za otkrivanje stanja kao što su rak grlića materice i genitalne bradavice.

- Godišnji pregled je način na koji proveravamo nasilje u porodici, skriniramo na depresiju, proveravamo da li su ljudi zdravi tokom pregleda dojki, tokom pregleda karlice - rekao je dr Greves za Today.

Ispiranje je štetna praksa

Medicinski stručnjaci jednoglasno ne podstiču ispiranje, postupak koji podrazumeva ispiranje vagine i vulve. Doktor Adi Kac upozorava da ispiranje može poremetiti prirodnu ravnotežu vagine, potencijalno dovesti do teških infekcija. Vagina poseduje sopstveni mehanizam za samočišćenje, što čini spoljašnje čišćenje blagim sapunom i vodom dovoljnim.

- Zapravo je neverovatno. Imamo različite bakterije i mikrobiom, i ako se redovno tuširate, mogli biste da ih pokvarite - rekao je dr Kac.

Otvoreno komunicirajte sa partnerom pre upuštanja u seksualne odnose
Otvoreno komunicirajte sa partnerom pre upuštanja u seksualne odnosefoto: Profimedia

Praktikujte siguran seks

Pre nego što se upuste u seksualne aktivnosti sa novim partnerom, lekari preporučuju otvorenu komunikaciju i međusobno testiranje na seksualno prenosive infekcije (SPI) kao što su HIV i hepatitis. Prevazilaženje stigme koja okružuje SPI je ključno, negovanje poverenja i obezbeđivanje zdravlja i blagostanja oba partnera.

- Pre nego što imate seks sa nekim, važno je da razgovarate o laboratorijama i pitate da li su u istoriji imali bradavice ili herpes - istakao je dr Grevs.

Profesionalna dijagnoza je iznad samolečenja

Samodijagnoza i lečenje vaginalnih simptoma često mogu pogoršati stanje. Akušeri savetuju da se ne oslanjate na lekove bez recepta i ne uzimate ih bez konsultacije sa svojim ginekologom. Tačna dijagnoza od strane lekara je neophodna za efikasan i bezbedan tretman.

Neophodno je konsultovati se sa lekarima pre uzimanja bilo koje suplementacije
Neophodno je konsultovati se sa lekarima pre uzimanja bilo koje suplementacijefoto: Shutterstock

Oprezno sa suplementima

Stručnjaci upozoravaju na široku upotrebu suplemenata za koje se tvrdi da poboljšavaju zdravlje vagine. Dr Kac naglašava važnost konsultovanja sa zdravstvenim radnicima o pitanjima vezanim za hormone, ističući da su farmaceutski tretmani često neophodni.

Bolni ili obilni ciklusi nisu uvek normalni

Ovi simptomi mogu ukazivati na osnovna stanja koja zahtevaju medicinsku pomoć, kao što su endometrioza, adenomioza ili fibroidi. Ne ignorišite uporne menstrualne probleme.

Planiranje plodnosti uz stručno vođstvo

Konačno, ginekolozi naglašavaju značaj razmatranja planiranja plodnosti u 20-im i ranim 30-im godinama. Dr Kac se zalaže za diskusije o tome da plodnost postane društvena norma, podstičući žene da istraže opcije poput zamrzavanja jajnih ćelija za buduće planiranje porodice.

(kurir.rs/mirror.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track