ANTIBEBI PILULE LOŠE UTIČU NA STRES: Žene koje ih piju imaju još jači osećaj ANKSIOZNOSTI
Foto: Promo

Nova studija

ANTIBEBI PILULE LOŠE UTIČU NA STRES: Žene koje ih piju imaju još jači osećaj ANKSIOZNOSTI

Zdravlje žena -

Kontracepcijske pilule nude značajne prednosti za zdravlje žena, ali u isto vreme otežavaju oporavak od stresa, a neke od njih čak imaju i potencijalne neželjene efekte na raspoloženje i kvalitet života.

U novoj studiji, istraživači su testirali pilule za kontracepciju kako bi procenili njihov uticaj na nivo stresa i ispitali kako se žene koji uzimaju pilule oporavljaju od osećaja anksioznosti.

Nova studija objavljena u Behavioral Brain Research otkrila je da oralne kontraceptivne pilule negativno utiču na sposobnost tela da reguliše nivo stresa.

Istraživači su proučavali reakcije na stres i nivoe hormona 131 mlade žene, prosečne starosti od 20,5 godina. Da bi procenili "otpornost na stres" žena, istraživači su merili nivoe adrenokortikotropnog hormona (ACTH) tokom stresnog događaja, prenosi mbg.com.

Oralne kontraceptivne pilule negativno utiču na sposobnost tela da reguliše nivo stresa
Oralne kontraceptivne pilule negativno utiču na sposobnost tela da reguliše nivo stresafoto: Profimedia

Za ovu studiju, istraživači su uzeli krv od žena (koje su predstavljale stresno okruženje), a zatim su izmerili njihov nivo ACTH.

Potom su učesnice raspoređene po grupnim aktivnostima kao što su društvene igre, zajedničko pevanje, grupni razgovor i slično, u trajanju od 15 minuta.

Ove aktivnosti bi trebalo da promovišu ublažavanje anksioznosti - pošto je socijalna interakcija jedan od najefikasnijih načina za smanjenje nivoa stresa.

Rezultati pokazuju da je 15 minuta društvene aktivnosti smanjilo nivo hormona stresa kod žena koje nisu uzimale kontracepcijske pilule. Žene na kontroli rađanja nisu iskusile isti značajan pad nivoa hormona stresa.

Čak i u grupi žena koje nisu na kontracepciji, merenja hormona ACTH su pokazala bolji oporavak od stresa u menstrualnoj i lutealnoj fazi nego u folikularnoj fazi.

(kurir.rs/ljepotaizdravlje.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track