DA LI SOJA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE? Doktorka sa klinike Mejo rešava dilemu
Foto: Profimedia

važno je znati

DA LI SOJA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE? Doktorka sa klinike Mejo rešava dilemu

Zdravlje žena -

Nekada se smatralo da hrana od soje povećava rizik od raka dojke. Međutim, studije pokazuju da ishrana bogata proizvodima od soje smanjuje rizik od raka dojke kod žena. Pored toga, soja sadrži proteine, izoflavone i vlakna - što sve pruža zdravstvene prednosti.

Soja sadrži izoflavone, koji su biljni estrogeni. Visok nivo estrogena je povezan sa povećanim rizikom od raka dojke. Međutim, studije pokazuju da proizvodi od soje ne sadrže dovoljno visoke nivoe estrogena da bi povećali šanse za razvoj raka dojke.

Doktorka Doun Musalem, stručnjak za medicinu za životni stil na klinici Mejo, kaže da umerena konzumacija proizvoda od soje može biti korisna.

Proteini na biljnoj bazi ne povećavaju šanse za razvoj raka dojke

Mnogi ljudi uživaju da jedu proizvode od soje kao što su tofu, sojini orasi i edamame. Doktorka Musalem kaže da proteini na biljnoj bazi ne povećavaju šanse za razvoj raka dojke.

- Godinama pokušavam da razbijem mit o soji i raku dojke. I izgleda da poruka još uvek nije prihvaćena jer je skoro svaki dan srećem pacijente koji su zabrinuti zbog konzumiranja proizvoda od soje - kaže dr. Musallem.

Soja se drugačije vezuje za receptore estrogena na tkivu dojke, potencijalno delujući kao supresor tumora
Soja se drugačije vezuje za receptore estrogena na tkivu dojke, potencijalno delujući kao supresor tumorafoto: Profimedia

Soja čak poboljšava ishod nakon tretmana raka dojke

Soja je prepuna izoflavona, što je vrsta biljnog estrogena (fitoestrogena) poznatog po svojim korisnim svojstvima. Ima sličnu hemijsku strukturu kao ljudski estrogen, ali soja se drugačije vezuje za receptore estrogena na tkivu dojke, potencijalno delujući kao supresor tumora.

- Potrošnja soje nakon dijagnoze raka dojke ne samo da je odličan način da dobijete proteine biljnog porekla, već i poboljšava ishod raka dojke - kaže dr Musalem.

Da bismo sačuvali zdravlje i prevenirali pojavu raka, važno je izbegavati ultraprerađenu hranu, uključujući prerađeno meso, i ograničiti unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti.

Konzumiranje širokog spektra šarenog povrća i voća, celih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semena može biti od pomoći u prevenciji i preživljavanju nakon dijagnoze raka dojke.

(kurir.rs/newsnetwork.mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track