BESANE NOĆI: Ako se i vi budite svaku noć u 3:29 znamo šta vam je
Foto: Profimedia

ženske muke

BESANE NOĆI: Ako se i vi budite svaku noć u 3:29 znamo šta vam je

Zdravlje žena -

Dok većina ljudi lako prespava celu noć, nekima to teško polazi za rukom pa se bude po nekoliko puta nakon čega im je potrebno dosta vremena da ponovo utonu u san. Međutim, ako se konstantno budite u 3:29 najverovatnije ste ušli u menopauzu.

Poslednja istraživanja ukazuju da se žene koje prolaze period menopauze najčešće bude u 3:29 i to skoro svaku noć. Osim toga, tri četvrtine žena koje se nalaze u perimenopauzi ili menopauzi pate od menopauzalne nesanice. Ovo stanje ima negativan uticaj na emotivno zdravlje čak 69 odsto žena. Pored toga, njih 50 odsto ne zna kako da se izbori sa simptomima menopauze, dok je 59 odsto žena priznalo da se ne oseća spremno da se bori sa menopauzom, a skoro polovina nije ni znala da postoji menoauzalna nesanica.

Od ukupnog broja ispitanica, njih 60 odsto je izjavilo da ne zna da li postoje načini koji mogu da im pomognu da mirno prespavaju noć, a mnoge od njih su priznale da ih tehnike koje primenjuju čine još budnijim. Trećina žena pokušava da reši problem “skrolovanjem” društvenih mreža, 20 odsto gledanjem televizije, dok 17 odsto žena samo gleda u sat nadajući se da će ponovo zaspati.

Istraživanja su pokazala da neadekvatan san zaista može da utiče na raspoloženje, da ometa racionalno rasuđivanje i remeti koncentraciju, a ovi simptomi opet mogu i sami da utiču na kvalitet sna.

žena, poruke, mobilni telefon
foto: Profimedia

- Veoma je zabrinjavajuća činjenica da mnoge žene spas pokušavaju da pronađu u televizijskim ili ekranima telefona, jer je poznato da ti uređaji preterano stimulišu mozak i samo otežavaju spavanje. Jednostavne tehnike, koje uključuju redovan plan spavanja, primenu zdrave rutine opuštanja i praktikovanje tehnika relaksacija po odlasku u krevet bi verovatno bile efikasnije – savetuje dr Kler Spenser, suosnivač Centra za menopauzu iz Velike Britanije.

Menopauzalna nesanica može da se javi i u period perimenopauze i može da bude iscrpljujuća, kako fizički tako i psihički. Dobar san je osnovni element dobrog zdravlja i mogućnosti da efikasno funkcionišete, bilo da ste kod kuće ili na poslu. Postoje jednostavni alati koji mogu da pomognu ženama da bolje spavaju koji se lako uklapaju u svakodnevni život i proveren su način da žene koje se bore sa menopauzalnom nesanicom prebrode ovaj problem.

Saveti za lakši san:

  1. Planirajte raspored spavanja tako da sebi obezbedite dovoljno vremena za odmor
  2. Svako jutro odvojite bar 10 minuta da provedete napolju na svežem vazduhu
  3. Isključite mobilne uređaje, prigušite svetlo i radite nešto u čemu uživate
  4. Kada se u toku popodneva osećate umorno, umesto još jedne šolje kafe izađite u šetnju ili dremnite na 15 minuta
  5. Umesto dugog spavanja tokom vikenda, trudite se da se i tada budite u isto vreme kao i radnim danima, kako biste stvorili sebi rutinu

Izvor: Metro UK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track