SUPTILNI ZNACI DA NE PRAZNITE BEŠIKU KAKO TREBA: Pratite ove savete kako biste izbegli URINARNE INFEKCIJE
Foto: Profimedia

da li ste znali?

SUPTILNI ZNACI DA NE PRAZNITE BEŠIKU KAKO TREBA: Pratite ove savete kako biste izbegli URINARNE INFEKCIJE

Zdravlje žena -

Na prvi pogled, odlazak do toaleta i pražnjenje bešike izgleda jednostavno. Iako možda mislite da u potpunosti praznite bešiku, možda i nije tako jer simptomi zadržavanja urina nekada nisu očigledni. Stručnjaci daju nekoliko saveta kako da osugurate dobro zdravlje bešike.

Ukoliko bilo koja količina urina ostane u bešici nakon posete toaletu, to može da nas ostavi podložnim neprijatnim ponavljajućim infekcijama urinarnog trakta, pa čak i određenim oblicima inkontinencije (nemogućnost zadržavanja urina). Međutim, stručnjaci daju savete o koracima koje možete preduzeti kako biste poboljšali pražnjenje i umanjili ove rizike.

- Uzimamo našu bešiku zdravo za gotovo, ali kada prestane da radi kako treba, može imati značajne fizičke, socijalne i psihološke uticaje - rekla je za Huffington Post, Meri Gartvejt, predsednica Fondacije za urologiju.

Simptomi zadržavanja urina nisu uvek očigledni

Kada je u pitanju nepravilno pražnjenje bešike, zapravo nema mnogo očiglednih simptoma da još uvek zadržavate previše urina, tako da morate paziti na nekoliko suptilnih znakova.

Prvo, ako primetite da idete u toalet češće nego obično, to može značiti da niste izbacili dovoljno urina tokom prve posete.

Drugo, možda ćete primetiti da je, kada dođete do toaleta, količina urina koju izbacite možda manja nego inače.

Hormonske promene koje dolaze sa menopauzom mogu povećati verovatnoću za urinarne infekcije
Hormonske promene koje dolaze sa menopauzom mogu povećati verovatnoću za urinarne infekcijefoto: Profimedia

Od ostalih simptoma može se javiti osećaj kao da morate ponovo da idete u toalet odmah nakon što ste bili, ili da urin čak počne da curi odmah nakon pražnjenja. Takođe, može doći do redovnog pojavljivanja infekcija urinarnog trakta, koje više od polovine žena doživi u nekom trenutku.

Muškarci su manje podložni urinarnim infekcijama

Muškarci imaju manje šanse da pate od urinarnih infekcija jer su im mokraćne cevi duže, pa je bakterijama teže da dođu do bešike. Takođe, hormonske promene koje dolaze sa menopauzom mogu povećati verovatnoću da žene dobiju urinarne infekcije, jer se menja deo prirodne zaštite koju žene imaju u vulvi i vagini.

Ostali faktori rizika koji mogu dovesti do urinarnih infekcija uključuju lošu higijenu, dehidraciju ili oslabljen imuni sistem.

Zadržavanje urina može dovesti do pojave ponavljajućih urinarnih infekcija
Zadržavanje urina može dovesti do pojave ponavljajućih urinarnih infekcija foto: Profimedia

Ovi koraci pomažu u pravilnom pražnjenju bešike

Na sreću, ovi saveti mogu vam pomoći kako biste bili sigurni da pravilno praznite bešiku i da biste smanjili rizike od infekcija.

- Jedan od ključnih faktora za dobro pražnjenje bešike je da sebi date dovoljno vremena. Uvek smo u žurbi kada smo u toaletu, naročito kada smo van kuće - ističe Gartvejt.

Jednostavna praksa za usvajanje je da ostanete na wc šolji i nakon što mislite da ste završili sa mokrenjem, polako brojite do 10, a zatim pokušajte ponovo. Ovo se često naziva „dvostruko pražnjenje“ i u mnogim slučajevima će biti dovoljno da se isprazni poslednja mala količina urina koja bi inače ostala, kaže Gartvej i dodaje:

- Pored toga, potrudite se da se blago nagnete napred ili podignete stopala, sve to bi trebalo da pomogne da dobro ispraznite bešiku.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track