LAK ZA NOKTE I SOČIVA NISU DOZVOLJENI U POROĐAJNOJ SALI: A ovo su razlozi zbog kojih doktori ne vole ni da ih vide
Foto: Profimedia

oprez

LAK ZA NOKTE I SOČIVA NISU DOZVOLJENI U POROĐAJNOJ SALI: A ovo su razlozi zbog kojih doktori ne vole ni da ih vide

Zdravlje žena -

Pripreme za porođaj, pored onoga što će trudnici biti potrebno za boravak u porodilišu, podrazumevaju svakako i fizičku pripremu. Mnogi lekari savetuju da buduće mame nikako ne bi trebalo da u bolnicu dolaze sa nalakiranim noktima i kontaktnim sočivima.

Svakako nije u pitanju nikakvo estetsko pravilo koje propisuju bolnice, već se ova preporuka odnosi isključivo na zdravstvenu bezbednost trudnice. Prisustvo laka na noktima ometa merenje nivoa kiseonika i može sprečiti lekare da na njima vide upororavajuće znake.

Promene na noktima mogu ukazati na određeni problem i uputiti lekare da pravovremeno reaguju. Ukoliko su nokti trudnice bezbojni i ružičasti, onda je sve u redu. međutim, ukoliko dođe do opadanja nivoa kiseonika, nokti će postati beli ili čak modri, što je potencijalno veoma opasno i zahteva reakciju medicinskog osoblja.

Takođe, isti saveti odnose se i na kontaktna sočiva. Nije preporučljivo da ih trudnica nosi pre dam termin, jer ukoliko mora brzo u salu I nema vremena da ih skine, ona se mogu tokom vremna isušiti I izazvati iritacije i infekcije u oku kao I nelagodnost za pacijenta.

(kurir.rs/infosalus.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track