POGREŠNE DIJAGNOZE OVIH BOLESTI ČEŠĆE SU KOD ŽENA: Simptomi se greškom pripisuju anksioznosti, migrenama, menopauzi...
Foto: Profimedia

važno je

POGREŠNE DIJAGNOZE OVIH BOLESTI ČEŠĆE SU KOD ŽENA: Simptomi se greškom pripisuju anksioznosti, migrenama, menopauzi...

Zdravlje žena -

Studija iz 2019. pokazala je da se ženama obično dijagnostikuje više od 700 zdravstvenih stanja kasnije nego muškarcima. Pored toga, kod žena je 50% veća verovatnoća da će im dijagnoza biti pogrešna nakon srčanog udara i 33% veća verovatnoća da će im dijagnoza biti pogrešna nakon moždanog udara, a propuštanje takve dijagnoze može biti opasno po život.

Zašto se ženama tako često postavlja pogrešna dijagnoza?

Čak i u 21. veku, „normalni“ ili „standardni“ model pacijenata za proučavanje bolesti je prosečan muškarac, a prema jednoj studiji, žene su uključene u samo 38% ispitivanja raka. To znači da lekari ne znaju uvek kako će lek ili lečenje raka uticati na telo žene.

Ovo su neke od bolesti koje se najčešće pogrešno dijagnostikuju kod žena.

Simptomi srčanog udara mogu biti drugačiji kod žena

Simptomi srčanog udara kao što su jak pritisak i stezanje u grudima su zapravo klasični simptomi kod muškaraca. Žene imaju različite simptome i često su suptilniji. Uobičajeni simptomi kod žena uključuju kratak dah, stezanje u grudima (koje može nestati i vratiti se), hladan znoj, mučninu i iscrpljenost, što se ponekad može zameniti sa drugim stanjima, piše Prevention.

Ovo stvara dva po život opasna problema. Prvo, doktori dijagnostikuju srčani udar kasnije kod žena, a drugo, žene odlažu odlazak u bolnicu od samog početka. Prema studiji Američkog koledža za kardiologiju, žene su čekale u proseku sat vremena pre nego što su pozvale pomoć nakon srčanog udara, a taj sat čini veliku razliku kada je u pitanju oporavak.

Simptomi moždanog udara mešaju se sa migrenom

Ženama koje dožive moždani udar lekari često mogu reći da imaju anksioznost ili migrene. Kada su u pitanju jedinstveni simptomi moždanog udara koji su prisutni kod žena, neke mogu doživeti gubitak svesti, opštu slabost, kratak dah, konfuziju, nereagovanje ili dezorijentaciju, iznenadnu promenu ponašanja, uznemirenost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, napade ili čak samo štuca, piše Independent.

Upravo se ovi simptomi često zanemaruju, a postoje i faktori rizika koji povećavaju verovatnoću da će žene imati moždani udar, kao što su kontracepcijske pilule, trudnoća, terapija zamene hormona i istorija migrena. Ako se moždani udar dijagnostikuje i leči u roku od tri sata od prvog simptoma, rezultati mogu biti pozitivni.

Žene imaju 83% veću verovatnoću da će im lekar postaviti pogrešnu dijagnozu multiple skleroze
Žene imaju 83% veću verovatnoću da će im lekar postaviti pogrešnu dijagnozu multiple sklerozefoto: Profimedia

Do dijagnoze autoimnune bolesti u proseku prođe 5 godina

Približno 80% žena ima autoimune bolesti, a prema Američkom udruženju za autoimune bolesti, za postavljanje dijagnoze potrebno je u proseku pet godina. Simptomi autoimunih bolesti su nespecifični, pa se ponekad oboleli samo osećaju loše ili imaju bol. Na primer, simptomi Kronove bolesti i celijakije uključuju bol u stomaku, nadimanje i dijareju, a simptomi lupusa uključuju umor, bolove u zglobovima i osip, simptome koji se mogu javiti i kod drugih stanja. Bol u zglobovima i anemija takođe mogu biti povezani sa celijakijom, pa ih lekari često tretiraju kao odvojena stanja, zbog čega sama autoimuna bolest može da traje toliko dugo da se dijagnostikuje.

Ženama je takođe 83% veća verovatnoća da će im lekar postaviti pogrešnu dijagnozu multiple skleroze jer se simptomi bolesti kao što su hronični umor, konfuzija, zaboravnost i promene raspoloženja često propuštaju.

Zdravstvena stanja specifična za žene

Simptomi policističnih jajnika kao što su akne, dlakavost, povišeni nivoi androgenih hormona u krvi, neredovne ili odsutne menstruacije i abnormalni izgled jajnika ponekad su povezani sa oboljenjem štitne žlezde i depresijom, koji imaju slične simptome. Takođe, bol u karlici koji se pogoršava neposredno pre početka menstruacije, razdražljivost ili simptomi kao što su stanjivanje ili gubitak kose, talasi vrućine ili noćno znojenje mogu biti znaci perimenopauze, koja može početi i do 10 godina pre nego što menstruacija prestane, piše Prevention.

Odložena dijagnoza ginekoloških karcinoma je takođe česta, posebno za rak jajnika. Simptomi raka jajnika često oponašaju simptome sindroma iritabilnog creva ili se pripisuju menopauzi. Takođe, mnoge žene svakog meseca osećaju nadimanje i bol, pa to često pripisuju menstruaciji i čekaju da ona prođe. Ipak, pomenute simptome ne treba zanemariti, kao ni krvarenje nakon menopauze, pa je neophodno potražiti pomoć.

žene na pregledu kod lekara
foto: Profimedia

Apneja u snu

Do nedavno su stručnjaci za spavanje smatrali da na svaku ženu sa apnejom u snu, poremećajem koji povećava rizik od visokog krvnog pritiska, srčane insuficijencije i moždanog udara, dolazi devet ili deset muškaraca sa apnejom u snu. Zahvaljujući istraživanjima ranih 90-ih koja su pratila i muškarce i žene, sada je jasno da je stvarni odnos oko dva do tri muškarca za svaku ženu sa ovim stanjem. Međutim, većina lekara i dalje propušta znakove kod žena.

Jedan od razloga je taj što žene mogu imati nejasne simptome kao što su hronični umor, osećaj slabosti i debljanje, za koje mnogi lekari misle da su problemi sa štitnom žlezdom ili poremećaji raspoloženja.

Rak dojke

Iako se podstiču redovni skriningi i tehnologija za otkrivanje raka dojke uvek napreduje, istraživanja su pokazala da se čak 31% svih slučajeva raka dojke pogrešno dijagnostikuje. U nekim slučajevima razlikovanje benignih lezija kao što su atipična hiperplazija i rak dojke u ranoj fazi predstavlja izazov. U drugim slučajevima (posebno invazivni lobularni karcinom dojke), bolest se često ne manifestuje kao masa i možda se ne može otkriti mamografijom ili čak naknadnim sonogramom. Isto tako, neki lekari odbijaju promene na dojkama jer smatraju da su to normalne promene koje dolaze sa godinama.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track