OTICANJE NOGU KAO ALARM ZA UZBUNU: Evo koji znakovi ukazuju na duboku vensku TROMBOZU
Foto: Shutterstock

važno je znati

OTICANJE NOGU KAO ALARM ZA UZBUNU: Evo koji znakovi ukazuju na duboku vensku TROMBOZU

Zdravlje žena -

Ako ste spavali u čarapama, kada ih ujutro skinete, ponekada možeda uočiti blagu natečenost zgloboga i stopala. najčešće to nije razlog za brigu,naročito ako ste co prethodni dan proveli na nogama ili imali jaku fizičku aktivnost. Oov oticanjw nastaje kada previše tečnosti ostane nakupljeno u tkivima, a uobičajena je pojava za noge i stopala. Međutim, ukoliko otok prati i neoubičajena vrelina kože na tom delu tela, crvenilo ili druge promene boje kože, potrebno je javiti se lekaru.

Bol i promena boje kože mogu ukazivati na ozbiljniji problem

Otok na nogama može biti zastrašujući ako vam se čini da se pojavio iznenada, bez nekog vama poznatog razloga. Ali ako uz otok primetite i promenu boje kože ili se javi bo, možda ste oštetili svoje kosti, nerve ili tetive. Promena boje dolazi kao posledica oštećena krvnih sudova ispod površine kože pa se javlaju podlivi.

Oticanje stopala i bol mogu biti posledica preloma koji nastaje neočekivano, kao posledica jakog vežbanaj ili teškog fizičkog rada. Uobičajeno je u kostima u zadnjem i srednjem delu stopala, ali se može desiti na bilo kom delu sa dovoljnim ponovnim pritiskom.

Promena boje i otok usled uganuća ili preloma zahtevaju dijagnostičko testiranje i lečenje, kao što su gips ili proteza.

Otok i crvenilo mogu biti znaci uraslog nokta ili atletskog stopala

Crvenilo i otok na stopalima ne treba shvatati olako, posebno ako potiču od posekotine ili osipa. Stopala su leglo infekcija zbog toplog, vlažnog okruženja. Zato je izuzetno važno redovno čišćenje i previjanje posekotina i ogrebotina na stopalima da bi se ovo izbeglo. Međutim, nekada čak i uz najposvećeniju negu, bakterije i gljivice mogu da pronađu put do vašeg stopala i dovedu do infekcije.

Crvena koža sa plikovima koji svrbe je signal atletskog stopala. Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo napreduju u toplim, vlažnim sredinama i lako se mogu pokupiti sa na primer poda svlačionice u teretani.

Urastao nokat takođe može da izazove crvenilo, otok i bol, navodi klinika Mejo. U ovoj situaciji nokat urasta u meko meso, što dovodi do bola i upale kože. Bez lečenja, može se inficirati i proširiti se i na druga područja stopala. Lečenje crvenila i otoka zavisi od uzroka, ali može uključivati lekove protiv gljivica i antibiotike.

oticanje nogu
foto: Shutterstock

Pratite promenu u temperaturi kože stopala

Normalno oticanje ne izaziva nikakve promene u temperaturi vaših stopala. Ali ako uz otok na stopalima osećate i vrelinu u stopalu ili listovima, to je razlog za zabrinutost. Na primer, hronična venska insuficijencija je poremećaj gde vene nogu ne dozvoljavaju da krv pravilno teče, pa se javlja povišena temperatura na ovom delu tela.

Pored toga, kada se krv nenormalno zgrušava u nozi zbog poremećaja, trudnoće, povrede ili drugih faktora okoline, to može dovesti do duboke venske tromboze. Prema Mejo klinici, krvni ugrušak se formira duboko u arteriji butine ili listovima, izazivajući promenu boje, oticanje nogu i stopala, bol i toplotu na koži. Duboka venska tromboza može biti opasna jer se ugrušak može odvojiti i kroz krv stići u druge delove tela.

Dijagnostičko testiranje je potrebno da bi se utvrdilo koji su uzroci uplae i povišene temperature stopala. Lečenje može uključivati kompresivne čarape, vežbe, terapiju ili lekove.

oticanje nogu
foto: Shutterstock

Pazite na jak otok u trudnoći

Trudnoća može da dovede do otoka na rukama i stopalima pošto vaše telo zadržava više vode nego obično, i voda se nakuplja u ekstremitetima. Obično je stanje gore nakon dugog dana tj. kada ste na nogama više nego obično. Međutim, ekstremno oticanje takođe može biti simptom stanja poznatog kao preeklampsija.

Prema VebMD-u, ovo stanje nema specifičan uzrok, ali može biti povezano sa genima ili placentom. Obično se dešava kasno u trudnoći i dolazi sa ozbiljnim povećanjem telesne težine, viškom proteina u urinu i visokim krvnim pritiskom. Neke trudnice mogu takođe osetiti bol u ramenu i stomaku, glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Specifični faktori rizika za preeklampsiju uključuju to da ste trudni prvi put, da ste imali preeklampsiju tokom prethodne trudnoće, da imate porodičnu istoriju, da nosite više beba i imate visok krvni pritisak (prema Američkom udruženju za trudnoću).

Lečenje zavisi od simptoma i stadijuma trudnoće. Blagi slučajevi se mogu lečiti mirovanjem u krevetu, smanjenim unosom soli i uzimanem dosta tečnosti. Druge mere, kao što su lekovi i promene u ishrani, mogu se propisati za trudnoće koje nisu blizu termina a za teže slučajeve nekada je neophodna i operacija kako bi se sačuvlo zdrtavlje majke i bebe.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track