KAKO SE REŠITI MENSTRUALNE MIGRENE NA PRIRODAN NAČIN? Nutricionista otkriva 5 ključnih stvari
Foto: Shutterstock

olakšajte sebi

KAKO SE REŠITI MENSTRUALNE MIGRENE NA PRIRODAN NAČIN? Nutricionista otkriva 5 ključnih stvari

Zdravlje žena -

Tokom menstrualnih krvarenja žene doživljavaju grčeve i iscrpljene su pa bi u tom periodu najradije ostale u toplini doma umotane u ćebe. Ali nisu samo bolovi u stomaku ti koji prave problem, već i manje pominjani simptom - migrena. Stručnjaci kažu da se migrene zapravo mogu pogoršati tokom menstruacije. Menstrualne migrene obično počinju između drugog dana pre menstruacije i trećeg dana nakon početka ciklusa.

Šta uzrokuje menstrualne migrene?

Menstrualna migrena je uglavnom uzrokovana naglim padom nivoa estrogena koji se javlja pre menstruacije. Iako to ne doživljava svaka žena, one koje su osetljive na ove promene imaju veću verovatnoću da dožive glavobolje

- Fluktuacije u vašim hormonima mogu dodatno da pogoršaju okidače - kaže Nmami Agarval, nutricionista.

Drugi uzrok menstrualne migrene je promena hormona serotonina, koji je neophodan za funkcionisanje nervnih ćelija i mozga. Promene u nivou serotonina koje se javljaju tokom ciklusa mogu izazvati migrene.

Kako se nositi sa menstrualnom migrenom?

Ovo su neki od prirodnih načina na koje možete da se nosite sa menstrualnim migrenama, koje preporučuju nutricionisti:

Izbegavajte alkohol i stari sir

Ono što jedete može uticati na način na koji vaše telo reaguje na određene okidače kao što su hormonske promene. Jedna studija je pokazala da određeni načini ishrane mogu povećati šanse za dobijanje migrene.

- Treba izbegavati kofein, alkohol, prerađenu hranu, starije sireve i hranu koja sadrži mononatrijum glutamat - savetuje Agarval.

Hrana bogata vitaminom B može pomoći ženama da se nose sa epizodičnim migrenama
Hrana bogata vitaminom B može pomoći ženama da se nose sa epizodičnim migrenamafoto: Shutterstock

Jedite hranu bogatu vitaminom B2

Studija objavljena u Current Journal of Neurology pokazala je da konzumiranje hrane bogate vitaminom B može pomoći ženama da se nose sa epizodičnim migrenama. Preporučuje se da žene uključe suplemente vitamina B2 u svoju ishranu kako bi smanjile migrene. Ovog vitamina takođe ima u izobilju u hrani kao što su jaja, mlečni proizvodi, nemasno meso i lisnato povrće.

Pijte 10 do 12 čaša vode

Nedovoljna količina vode može izazvati migrene. Studije su pokazale da održavanje optimalnog nivoa hidratacije i ispijanje najmanje 10 do 12 čaša vode svakog dana može biti dobra preventiva.

Uključite u ishranu hranu bogatu magnezijumom

Magnezijum je esencijalni mineral koji može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta migrena. Uključite hranu kao što su orasi, semenke, celovite žitarice i lisnato povrće u svoju ishranu. Takođe, uz savet sa lekarom i nutricionistom možete probati i suplementaciju magnezijumom.

Unosite više antioksidanasa

– Žene bi u ishranu trebalo da unesu koenzim K10, koji je antioksidans. To će pomoći da se smanji učestalost i težina migrena - kaže nutricionista Agarval. Namirnice u kojima se prirodno nalazi su riba, piletina i povrće.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track