ŽENA SA DVE MATERICE ZATRUDNELA U OBE: Verovatnoća za ovaj fenomen je JEDAN U 50 MILIONA
Foto: Screenshot Instagram/doubleuhatchlings

retkost

ŽENA SA DVE MATERICE ZATRUDNELA U OBE: Verovatnoća za ovaj fenomen je JEDAN U 50 MILIONA

Zdravlje žena -

Tridesetdvogodišnja Kelsi iz Alabame nosi dvoje dece, ali nisu blizanci. Kelsi Hačer je rođena sa dve materice, a sada je zatrudnela u obe.

Kelsi, koja na Instagramu piše o svom slučaju i napredovanju trudnoće, saznala je u 17. godini da ima uterus didelphys – izuzetno retko stanje u kom osoba ima dve materice i pojavljuje se kod oko 0,3 procenata žena - prenosi RTS.

Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smejali

Tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda u maju, majka troje dece saznala je da će roditi dvoje dece, ali da su fetusi prisutni u obe materice.

- Nismo mogli da verujemo. Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smejali - napisala je na Instagramu.

Iako žene sa dve materice često imaju komplikacije tokom trudnoće, svo troje dece Hačerovih se rodilo zdravo i bez ikakvih problema.

U ovakvim situacijama carski rez je često neophodan
U ovakvim situacijama carski rez je često neophodanfoto: Screenshot Instagram/doubleuhatchlings

Materice se kontrakuju u različitim terminima

Trudnoća u obe materice je neverovatno retka. Hačerovoj je rečeno da su šanse jedan u 50 miliona, a poslednji poznati slučaj desio se u Bangladešu 2019. godine kada je dvadesetogodišnja Arifa Sultana rodila dvoje zdrave dece u razmaku od 26 dana.

Kelsi se nada da će takođe bez problema izneti trudnoću i roditi dve bebe u terminu krajem decembra. Za sada sve napreduje kako treba.

Ono što je „problematično“ jeste da će materice kontraktovati u različitim terminima, koje mogu da razdvajaju minuti, sati i dani. Kelsi i njen suprug Kejleb su svesni da će carski rez možda biti potreban za jedan ili čak oba porođaja.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track