NAUKA POTVRDILA: Stres tokom trudnoće izaziva problematično ponašanje kod dece tokom ranog razvoja
Foto: Profimedia

mentalno zdravlje trudnica

NAUKA POTVRDILA: Stres tokom trudnoće izaziva problematično ponašanje kod dece tokom ranog razvoja

Zdravlje žena -

Deca čije su majke tokom trudnoće doživele veliki stres, anksioznost i depresiju češće razvijaju neki mentalni poremećaj u toku ranog detinjstva i u tinejdžerskom periodu, nalazi su najnovijeg istraživanja objavljenog od strane Američkog udruženja psihologa.

Naučnici na Državnom univerzitetu Kalifornije analizirali su podatke iz 55 studija sa više od 45.000 učesnica koja su merila psihološki stres žena tokom trudnoće da bi nakon toga procenjivali psihološka ponašanje njihove dece, odnosno simptome mentalnih poremećaja kao što su ADHD i agresivnost.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “Psihološki bilten”, pokazali su da su one žene koje su tokom trudnoće doživele stresne, anksiozne i depresivne epizode rađale decu koja su tokom detinjstva pokazala simptome poremećaja pažnje (ADHD), ali i agresivna, dizinhibirana i impulsivna ponašanja prema roditeljima i nastavnicima.

Deca
foto: Pixabay

- Naše istraživanje samo potvrđuje činjenicu da je ženama tokom trudnoće potrebna i podrška za njihovo mentalno zdravlje, jer je ono od ključnog značaja za prevenciju bihejvioralnih problema tokom detinjstva – ukazala je dr Irena Tung, vođa studije.

Struka odavno ukazuje na vezu između mentalnog zdravlja majki tokom trudnoće i ponašanja dece. Međutim, mnoge prethodne studije nisu odvojile efekte stresa, anksioznosti ili depresije tokom trudnoće od efekata psihičkog stresa roditelja nakon rođenja deteta. U ovoj studiji, naučnici su uključili samo istraživanja u kojem je psihološki stres majki meren i tokom i nakon trudnoće.

Negativni efekat na decu se oslikao podjednako na dečake i devojčice, a problematično ponašanje se prikazalo od druge do 18. godine, iako su se simptomi najjače videli tokom ranog detinjstva, od druge do pete godine starosti.

Izvor: Neuroscience News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track