7 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA: Bol u grudima nije uvek jedini SIGNAL
Foto: Shutterstock

oprez

7 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA: Bol u grudima nije uvek jedini SIGNAL

Zdravlje žena -

Žene nemaju uvek iste klasične simptome srčanog udara kao muškarci, kao što je bol u grudima koji se proteže niz jednu ruku. Ovi simptomi srčanog udara se svakako mogu desiti i ženama, ali mnoge od njih doživljavaju nejasne ili čak „tihe“ simptome koji se ne povezuju sa infarktom.

Ako spadate u gurpu koja ima izraženije faktore rizika za infarkt ili imate nasleden faktore, lekari savetuju da je potrebno da obratite više pažnje na svoj stil života kako biste ovaj rizik smanjili, ali i da obratite pažnju na neke ne tako uobičajene znake koji mogu da ukažu na srčani udar.

Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 47,3% u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Žene su češće (54,1%) u odnosu na muškarce (45,9%) umirale od ove grupe bolesti. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2022. godine umrlo je 51.624 osoba (23.695 muškaraca i 27.929 žena).

Stope umiranja od bolesti srca i krvnih sudova u periodu od 2013.-2020. godine kod žena porasle su za 4,2%, a kod muškaraca za 4,4% (tabela 7.2).

Žene mogu imati osećaj stezanja, a bol može biti bilo gde u grudima, ne samo na levoj strani
Žene mogu imati osećaj stezanja, a bol može biti bilo gde u grudima, ne samo na levoj stranifoto: Profimedia

Ovih šest simptoma koji su uobičajeni kod žena:

Bol ili nelagodnost u grudima

Bol u grudima je najčešći simptom srčanog udara, ali neke žene ga mogu doživeti drugačije od muškaraca. Mogu imati osećaj stezanja, a bol može biti bilo gde u grudima, ne samo na levoj strani.

- Obično se javlja veoma neprijatan osećaj stezanja - kaže dr Rita Redberg, kardiolog i direktorka Ženske kardiovaskularne službe na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku a prenosi portal WebMed.

Bol u ruci, leđima, vratu ili vilici

Ovaj simptom može zbuniti žene koje očekuju da se bol pojavi u predelu grudi ili leve ruke, a ne u predelu leđa ili vilice. Bol se može javiti postepeno ili iznenadan, a može da raste i nestaje pre nego što postane intenzivan. Ako spavate, može vas probuditi. Trebalo bi da prijavite sve netipične ili neobjašnjive simptome u bilo kom delu tela iznad struka svom lekaru ili drugom zdravstvenom radniku, kaže Noel Bairei Merz, kardiolog sa Medicinskog centra Sinai u Los Anđelesu.

Bol u stomaku

Ponekad ljudi mešaju bol u stomaku koji signalizira srčani udar sa žgaravicom, gripom ili čirom na želucu. Žene doživljavaju jak pritisak u stomaku i imaju osećaj velikog tereta u pregelu stomaka, kaže kardiolog Nieca Goldberg, direktor Centra za žensko zdravlje Joan H. Tisch u Njujorku.

Ako imate problema sa disanjem bez očiglednog razloga, možda imate srčani udar
Ako imate problema sa disanjem bez očiglednog razloga, možda imate srčani udarfoto: Shutterstock

Kratak dah, mučnina ili vrtoglavica

Ako imate problema sa disanjem bez očiglednog razloga, možda imate srčani udar, posebno ako imate još jedan ili više simptoma.

- Možete se osećati kao da ste trčali maraton, a da se niste ni pomerili - kaže dr Goldberg.

Znojenje

Izbijanje hladnog znoja je uobičajeno kod žena koje imaju srčani udar. Osećaće se kao da je znojenje izazvano stresom nego znojenje od na primer vežbanja ili previsoke temperature u prostoriji. Proverite ovaj simptom sa svojoim lekarom, pogotovo ako to nije uobičanejno za vas, ili nema drugog razloga za znojenje, kao što su recimo valunzi, kaže Bairei Merz.

Umor

Neke žene koje imaju srčani udar osećaju se izuzetno umorno, čak i ako su neko vreme mirno sedele ili se nisu mnogo kretale.

- Pacijenti se često žale na umor u rpedelu grudi. Ističu da ne mogu da rade jednostavne aktivnosti, poput odlaska do kupatila.

Nesvestica i vrtoglavica nastaje zbog blokade jednog od krvnih sudoba koji vodi do srca
Nesvestica i vrtoglavica nastaje zbog blokade jednog od krvnih sudoba koji vodi do srcafoto: Shutterstock

Vrtoglavica i mučnina

Ovaj nije ako poznat simptom koji ukazuje na srčani udar a javlja se česšće kod žena. Nesvestica i vrtoglavica, smatraju stručnjaci, nastaje zbog blokade jednog od krvnih sudoba koji vodi do srca.

Šta nikako ne treba da radite kada osetite ove simptome?

  • Ne odlažite traženje pomoći - Stručnjaci ističu da upravo žene češće oklevaju da se obrate za pomoć. Čak ikao vam se čini da simptomi i nisu tako jaki, rizik može biti preveliki.
  • Nemojte voziti sami do bolnice - Pozovite hitnu pomoć ili zatražite od nekkoga da vas prebaci do lekara.
  • Ne zanemarujte to kako se osećate - Nemojte se osećati neprijatno i smatrati da preuveličavate stanje.

(kurir.rs/webmed.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track