I NIJE BAŠ CARSKI: Evo zašto je ova vrsta POROĐAJA posebno teška za majke
Foto: Shutterstock, Ilustracija

zdravlje porodilja

I NIJE BAŠ CARSKI: Evo zašto je ova vrsta POROĐAJA posebno teška za majke

Zdravlje žena -

Trećina majki koje su se porodile pomoću carskog reza doživi naku vrstu postporođajne komplikacije, nalazi su nove studije sprovedene u Velikoj Britaniji. Prema poslednjim podacima, u Srbiji se skoro trećina žena porađa carskim rezom, što je više od preporučenih 10-15% medicinski opravdanih carskih rezova po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Iako je carski rez opravdan tek kod svakog četvrtog porođaja, istraživanje sprovedeno nad 500 porodilja koje su se porodile na ovakav način pokazalo je da čak 33 odsto njih moralo da pije antibiotike nakon porođaja, i da 21 odsto žena dobije neku vrstu infekcije, koja odlaže njihov oporavak za 20 dana, a svaka 20 porodilja mora da se vrati u bolnicu na prosečno 3 i po dana zbog određene terapije.

Istraživanje je pokazalo da carski rez otežava prve dane majčinstva, jer je čak 90 odsto žena priznalo da ne bi uspelo da se izbori sa svakodnevnim obavezama oko deteta da nisu imale pomoć porodice i prijatelja. I, iako se ljubav prema detetu kod svih ispitanica javila u momentu porođaja, polovina je izjavilo da im je bilo potrebno oko tri nedelje da u potpunosti oformi vezu sa svojom bebom. Razlog tome su u većini slučajeva (47%) bile poteškoće sa podizanjem i držanjem bebe, a kod 43 odsto glavni razlog je bio to što nisu mogle odmah da ustanu i priđu svom detetu kada bi ono zaplakalo.

beba, plač
foto: Shutterstock

Stručnjaci ukazuju da je porođaj i postporođajni period izazovan za sve majke, bez obzira na način na koji je dete rođeno, ali da je period oporavka nakog carskog reza, zbog težine ove operacije, ipak mnogo teži i da duže traje.

- Neophodno je dodatno se pozabaviti postporođajnom negom za žene koje se porađaju pomoću carskog reza, i pronaći bolja rešenja za žene kod kojih se jave infekcije ili komplikacije – glavni je zaključak studije.

Od ukupnog broja ispitanica, njih 64 odsto je priznalo da su bile iznenađene koliko im je kretanje bilo ograničeno nakon porođaja, ali se više žena koje su imale hitan carksi rez žalilo na ovaj problem (66%) naspram onih koje su imale zakazan carski rez (58%). Više od polovine (54%) je izjavilo da im je rana bila dosta bolna, a 46 odsto je bilo iznenađeno dužinom zarastanja rane.

Novi Sad, zima, topla zima, dec 2021, šetnja, beba u kolicima, dečja kolica
foto: Beta/Dragan Gojić

Uz brigu o detetu, naizgled jednostavne aktivnosti su bile izazovne za dosta ispitanica – kao što su kućni poslovi (67%), ustajanje iz kreveta (66%) i podizanje sa stolice (63%). Muke im je zadavalo i hranjenje i presvlačenje bebe, kao i guranje kolica (28%). Istraživanje je pokazalo da je 96 odsto žena odmah posle porođaja imalo dosta problema – glavni je bio da li će naći nekoga ko će im pomoći (58%), i kakve će bolove imati nakon izlaska iz bolnice (54%).

Međutim, iako su morale da prođu teži put kada je u pitanju način porođaja i oporavka, čak 88 odsto žena je izjavilo da im to nije uticalo na dugoročni odnos sa bebom.

Izvor: Express

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track