"KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI" Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 odsto slučajeva PAPA TEST PREVIDI RAK
Foto: OLEKSANDR HOMON / Alamy / Alamy / Profimedia

kurir tv

"KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI" Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 odsto slučajeva PAPA TEST PREVIDI RAK

Zdravlje žena -

Srbija ima svetske stručnjake u medicini, to pokazuje i primer specijaliste ginekologije I akušerstva dr Igora Jeremića koji se našao na mestu predsedavajućeg na Svetskom kongresu ginekologa koji je održan u Beču.

Igor Jeremić
foto: kurir tv

Sa njim je jutros razgovarao reporter Kurira Saša Dobrijević.

Njegov sagovornik podelio je sa gledaocima Kurir TV-a šta su zaključci kongresa.

Igor Jeremić
foto: kurir tv

- Ono do čega sam došao kao zaključak je sledeće: niko u Evropi i Americi ne sprovodi kolposkopiju pre nego što rezultat Papa testa pokaže loše rezultate. To je zastrašujuće. Zašto? Zato što je Papa test u 70% slučajeva normalan kod teških prekanceroznih stanja kod mladih devojaka. U slučajevima kada Papa test pokaže loše rezultate, gotovo uvek imamo prekancerozno stanje i u određenom procentu karcinom grlića materice - započeo je pa objasnio šta je kolposkopija.

- Objasniću vam zašto je kolposkopija jednostavan pregled koji nam omogućava da dijagnostikujemo HPV infekciju i prekancerozna stanja gotovo godinu dana pre nego što Papa test pokaže isto - rekao je Jeremić.

03:39

KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN

Naveo je da se Americi ne rade pregledi pre pune 21 godine.

- Radi se samo Papa Nikolao test i eventualno HPV tipizacija nakon 21. godine. Ali šta ćemo sa devojkama koje dolaze sa teškim prekanceroznim stanjima i ozbiljnim promenama na grliću materice u dobu od 19-20 godina? To su ozbiljni dijagnostički propusti. Kada mi pacijentkinja kaže da ima CIN3, a lekar tvrdi da ide redovno na preglede, to je direktni propust lekara. Žena ne može odjednom da razvije teško prekancerozno stanje. Zato je kolposkopija toliko bitna, omogućava nam pravovremenu dijagnozu. Ovo je kolposkop, alat koji omogućava uvećano posmatranje grlića materice. Moje pacijentkinje imaju priliku da kada gledam, odmah im na laptopu pokažem promene - rekao je pa pokazao na primeru:

- Ovo je četkica za Papa Nikolao test. Ako uzmete Papa Nikolao test, zašto tvrdim da nije toliko relevantan?

Test uzimate iz cervikalnog kanala, ali pogledajte koliko je promena. Ona je značajna i duboka. HPV infekcija je infekcija u skokovima. Na površini možete imati normalan nalaz, ali nekoliko milimetara ispod toga možete imati ozbiljno prekancerozno stanje i karcinom grlića materice, Zato je ključna kolposkopija. Kolege mi kažu da je to skupo. Ali sada se postavlja pitanje - da li kao lekari gledamo na cenu pregleda? Mislim da je najskuplje kada žena razvije karcinom, jer je hemoterapija i sve što se dešava nakon dijagnoze karcinoma najskuplje, ne samo u finansijskom smislu, već i za sam život pacijentkinje. Zato se uvek borim na kongresima da kao lekari pravovremeno dijagnostikujemo i lečimo pacijentkinje, umesto da čekamo da se nešto loše desi - poručio je dr Jeremić.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track