NA SPAVANJE IDETE U GRUDNJAKU? Ne radite to VIŠE NIKADA, a evo i zašto
Foto: Shutterstock

NAVIKA LOŠA PO ZDRAVLJE

NA SPAVANJE IDETE U GRUDNJAKU? Ne radite to VIŠE NIKADA, a evo i zašto

Zdravlje žena -

Dosta žena priznaje da spava u grudnjaku. Neke od njih to čine kako bi usporile prerano opuštanje grudi dok se druge vode savetima poznatih dama i vole da u krevet odlaze sređene i sa grudnjakom. Upravo je holivudska ikona Merilin Monro govorila kako je uvek nosila grudnjak u krevetu. Međutim, kada je u pitanju vaše zdravlje, da li je nošenje grudnjaka noću korisno ili štetno?

Iako postoji niz različitih razloga zašto mnoge žene nose grudnjak noću, stručnjaci kažu da su nedostaci ipak daleko veći od prednosti, piše portal Flo Health.

Loše utiče na cirkulaciju

Ako vaš grudnjak ima donju žicu ili je dosta pripijen uz telo, verovatno će ograničiti cirkulaciju krvi. Elastična ili donja žica čvrsto pritisnuta uz vašu kožu će stegnuti vaše prsne mišiće (tj. mišiće zida grudnog koša). Ovo otežava protok krvi do nerava u vašim rukama i u ostatku vašeg tela.

Štaviše, nošenje grudnjaka noću koji obično funkcioniše kao kompresioni odevni predmet (npr. sportski grudnjak) može sprečiti da krv dopre do tkiva dojke a loša cirkulacija može dovesti do grčeva u mišićima.

Ometa vaš san

Možda već znate da spavanje u laganoj odeći može otežati spavanje. Slično tome, nošenje grudnjaka tokom noći, naročito onih pripijenih, može biti podjednako neprijatno. Čak i najmanja stezanja i žuljanja mogu uticati na kvalitet sna.

Iritira kožu

Mnogobrojne kukice i trake grudnjaka stalno se trljaju o površinu vaše kože, potencijalno izazivajući bol, nelagodnost i iritaciju.

Stalno nošenje grudnjaka noću ima tendenciju da stvori tamne mrlje i neujednačen ton kože
Stalno nošenje grudnjaka noću ima tendenciju da stvori tamne mrlje i neujednačen ton kožefoto: Shutterstock

Izaziva hiperpigmentaciju

Hiperpigmentacija ili promena boje kože je direktna posledica povišenog nivoa melanina u određenim delovima vašeg tela. Pigment melanina određuje vaš ten i nalazi se u najudaljenijim slojevima kože. Stalno nošenje grudnjaka noću ima tendenciju da stvori trenje, stimulišući proizvodnju melanocita i formirajući tamne mrlje i neujednačen ton kože.

Podstiče gljivične infekcije

Toplo, vlažno okruženje prijanjajučih grudnjaka stvara idealno tlo za razmnožavanje gljivica. Zato je najbolje izbegavati nošenje grudnjaka u krevetu, posebno kada je povećava vlažnost vazduha ili temperatura.

Menja fiziologiju dojke

Studije pokazuju da nošenje grudnjaka noću negativno utiče na limfni sistem, koji uklanja toksine iz vaših grudi preko limfnih čvorova ispod pazuha. Fizičko stezanje sportskog grudnjaka ili grudnjaka s donjem žicom blokira limfni sistem od drenaže i sprečava da toksini prođu iz vašeg sistema. Shodno tome, nošenje grudnjaka za spavanje može da vas učini sklonijim razvoju edema i hronične upale dojki, između ostalog.

(kurir.rs/flo.health)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track