POSTPOROĐAJNO ZDRAVLJE: Više od trećine žena ima dugoročnih zdravstvenih problema nakon porođaja
Foto: Shutterstock

zdravlje majki

POSTPOROĐAJNO ZDRAVLJE: Više od trećine žena ima dugoročnih zdravstvenih problema nakon porođaja

Zdravlje žena -

Svake godine skoro 40 miliona žena širom sveta dožive neki dugoročni zdravstveni problem zbog porođaja, nalazi su najnovije studije.

Nova studija, objavljena u časopisu “Lanset Globalno Zdravlje” pokazala je da mesecima, pa i godinama posle porođaja žene trpe posledice, koje uključuju bolove prilikom seksa (35%9, bolove u donjem delu leđa (32%), analnu inkontinenciju (19%), urinarnu inkontinenciju (8-31%), anksioznost (9-24%), depresiju (11-17%), bol u perineumu (11%), strah od porođaja ili tokofobiju (6-15%) I sekundarnu neplodnost (11%).

- Mnoga postporođajna stanja uzrokuju značajne probleme u svakodnevnom životu žena dugo nakon porođaja, a ipak su u velikoj meri zanemarena, nedovoljno priznata i nedovoljno prijavljivana. Tokom života, a posebno nakon porođaja, ženama je potreban pristup nizu medicinskih usluga tako da one ne samo prežive porođaj već da mogu nakon toga i da uživaju u dobrom zdravlju i dobrom kvalitetu života - rekla je dr Paskal Alotej, direktorka za seksualno i reproduktivno zdravlje i istraživanje u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Uprkos njihovoj učestalosti, primetno je zanemarivanje ovih problema, kako u kliničkim istraživanjima i praksi, ali i prilikom donošenja odluka o uvođenju novih smernica i procedura.

trudnica, dojenje
foto: Shutterstock

- Zdravlje majke nije samo nešto o čemu bi trebalo da počnemo da brinemo kada se pojavi trudnički stomak. Postoji mnogo faktora koji utiču na verovatnoću da će žena imati zdravu trudnoću, od okruženja oko nje, preko političkog i ekonomskog sistema u kojem živi, do pristupa nutritivnoj ishrani i nivoa aktivnosti koju ima tokom svog života. Osim omogućavanja pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti tokom celog života, potrebno je pozabaviti se svim ovim faktorima kako bi se poboljšalo zdravlje majke – naglašava Huao Paulo Suoza, direktor Centra za informacije o zdravstvenim naukama Latinske Amerike i Kariba (BIREME) za PAZO/SZO i jedan od autora studije.

Autori studije pozivaju na veće prepoznavanje uobičajenih problema u sistemu zdravstvene zaštite, od kojih se mnogi javljaju u periodu kada je ženama potrebna postnatalna zdravstvena nega.

Izvor: WHO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track