NAUČNICI OTKRILI KLJUČNOG KRIVCA ZA ŽENSKI STERILITET: Da li je na pomolu rešenje za 48 miliona parova u svetu?
Foto: Shutterstock

VAŽNO

NAUČNICI OTKRILI KLJUČNOG KRIVCA ZA ŽENSKI STERILITET: Da li je na pomolu rešenje za 48 miliona parova u svetu?

Zdravlje žena -

Neplodnost pogađa oko 48 miliona parova širom sveta i može imati različite uzroke. Zvaničan podatak Svetske zdravstvene organizacije je da se skoro svaka šesta osoba širom sveta tokom života susreće sa neplodnošću, što se odnosi i na Srbiju. Prema nezvaničnim statistikama, u Srbiji je trenutno oko 400.000 parova uključeno u borbu sa sterilitetom.

Kod sisara, kojima pripadaju i ljudi, jajne ćelije se proizvode u jajnicima. Međutim, kada ovaj proces krene naopako, to može da izazove sterilitet kod žena. Jedan primer za to je preuranjena insuficijencija jajnika, koju karakterišu problemi sa proizvodnjom jajnih ćelija pre 40. godine. Kod 3,7% žena uzrok neplodnosti je upravo ovo stanje, dok je kod oko 30% slučajeva posledica genetskih varijacija.

Profesor Kehkoi Ki, sa Univerziteta Činghua iz Kine, koji je pomogao u vođenju nove studije na ovu temu, istražuje ovo stanje već nekoliko godina.

- Tokom 2019. godine, naši saradnici susreli su se sa porodicom sa prevremenom insuficijencijom jajnika u kojoj se činilo da su promene gena zvanog Eif4enif1 odgovorne za bolest. Kolege su potom odlučile da reprodukuju ovu genetsku promenu kod miševa kako bi pokušali da shvate kako ona utiče na ljudsku neplodnost. Studija je pokazala da na jajne ćelije miševa utiču promene u njihovim mitohondrijama – objašnjava profesor Ki.

Muškarci, Plodnost, Sek, Gen, Neplodnost

Prilikom istraživanja primećene su neobične promene na mitohondrijama jajnih ćelija koje nisu uspevale da se oplode. Mitohondrije proizvode energiju koja je potrebna svim ćelijama, uključujući i jajne ćelije. One su obično ravnomerno raspoređene po jajnoj ćeliji, ali su naučnici primetili da su mitohondrije u jajnim ćelijama miševa sa genetskom varijacijom grupisane zajedno.

Prema nezvaničnim statistikama, u Srbiji je trenutno oko 400.000 parova uključeno u borbu sa sterilitetom

Čini se verovatno da ove mitohondrije koje se loše ponašaju doprinose problemima plodnosti kod miševa, što je navelo istraživače da predlože da bi obnavljanje pravilnog ponašanja mitohondrija moglo poboljšati plodnost.

- Ova studija daje pravac za buduća istraživanja o neplodnosti kod ljudi, kao što je utvrđivanje da li se mitohondrijalni defekti takođe nalaze u jajnim ćelijama pacijenata sa prevremenom insuficijencijom jajnika i da li se ti isti mitohondrijalni defekti primećuju kod embriona nakon što su jajne ćelije oplođene. Osim toga, ispitivanje koje bi pokazali da li vraćanje normalne distribucije mitohondrija poboljšava plodnost moglo bi postati nova strategija lečenja – napominje profesor Ki.

Izvor: MedicalExpress

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track