RANA MENSTRUACIJA POVEĆAVA RIZIK OD OVE 2 BOLESTI: Važno je paziti na promene nivoa šećera, holesterola i triglicerida
Foto: Shutterstock

važno je znati

RANA MENSTRUACIJA POVEĆAVA RIZIK OD OVE 2 BOLESTI: Važno je paziti na promene nivoa šećera, holesterola i triglicerida

Zdravlje žena -

Prema novoj studiji objavljenoj 5. decembra u časopisu BMJ Nutrition Prevention and Health, kod devojčica koje su započele menstruaciju pre 13 godina veća je verovatnoća da će razviti dijabetes tipa 2 kasnije u odraslim godinama.

Kod žena koje su razvile dijabetes, takođe je pronađena povezanost između rane menstruacije i moždanog udara pre 65. godine, posebno kod onih koje su započele mesečni ciklus sa 10 godina ili mlađe.

- Ove žene sa visokim rizikom mogu razmotriti da paze na druge promene metaboličkih faktora rizika u ranom nastanku, kao što su nivoi šećera u krvi, profil lipida [holesterol i trigliceridi] i krvni pritisak u ranom i srednjem odraslom dobu - kaže kaže dr Silvia Lej, docent na Tulan Univerzitetu javnog zdarvlja i tropskih bolesti u Nju Opleansu.

Analizirano 17.000. žena od 20 do 65 godina

Važno je napomenuti da zbog načina na koji je studija dizajnirana, veza koja je ovde pronađena predstavlja asocijaciju tj. nije dokazano da početak menstruacije u ranijoj dobi direktno uzrokuje povećan rizik od dijabetesa tipa 2 ili moždanog udara.

- Nalazi su u skladu sa mnogim drugim ranijim studijama koje sugerišu da reproduktivni faktori, kao što je starost u kojoj počinje menstruacija ili prolazite kroz menopauzu, utiču na vaše dugoročno kardiometaboličko zdravlje - kaže dr Jalda Afšar, doktor medicine, docent za akušerstvo i ginekologiju na UCLA Health u Los Anđelesu.

Istraživači su analizirali podatke od oko 17.000 žena starosti od 20 do 65 godina. U okviru Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES) od 1999. do 2018. godine, učesnici su prijavili svoju starost pri prvoj menstruaciji. Od učesnika, 19 odsto su bili Hispanoamerikanci, 55 odsto belci, 20 odsto crnci i 6 odsto druge rase.

Rizik od moždanog udara je za 81% viši kod žene koje su imale prvu menstruaciju sa 11 godina
Rizik od moždanog udara je za 81% viši kod žene koje su imale prvu menstruaciju sa 11 godinafoto: Shutterstock

Ukupno, 10,2 odsto žena ima dijabetes tipa 2, a od njih 11,5 odsto je imalo kardiovaskularne bolesti, definisane kao koronarna bolest srca, srčani udar ili moždani udar.

U poređenju sa ženama koje su imale prvu menstruaciju sa 13 godina, one koje su imale prvu menstruaciju sa:

  • 10 godina ili pre imale su 32% povećan rizik od dijabetesa tipa 2
  • 11 godina je imalo 14% veći rizik od dijabetesa tipa 2
  • 12 godina je imalo 29% veći rizik od dijabetesa tipa 2

Važno je pratiti nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi

Nalazi su prilagođeni starosti, rasi i etničkoj pripadnosti, obrazovanju, prihodima, statusu menopauze, porodičnoj istoriji dijabetesa, pušačkom statusu, fizičkoj aktivnosti, konzumiranju alkohola i indeksu telesne mase (BMI)

Među ženama sa dijabetesom, u poređenju sa onima koje su imale prvu menstruaciju sa 13 godina, one koje su je imale sa 10 godina ili mlađe imale su više nego dvostruko (166 procenata) rizik od moždanog udara - ali ne i koronarne bolesti srca ili kardiovaskularne bolesti. bolest uopšte, nakon prilagođavanja za te višestruke varijable.

Važno je paziti na paziti na promene nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi, kao i krvnog pritiska
Važno je paziti na paziti na promene nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi, kao i krvnog pritiskafoto: Profimedia

Takođe, među ženama sa dijabetesom, u poređenju sa onima koje su imale prvu menstruaciju sa 13 godina, povećan rizik od moždanog udara bio je:

  • 81% viši za žene koje su imale prvu menstruaciju sa 11 godina
  • 32% viši za žene koje su imale prvu menstruaciju sa 12 godina
  • 15% viši za žene koje su imale prvu menstruaciju sa 14 godina

Stručni saveti za žene koje su možda izložene većem riziku

Doktorka Lej ističe da žene koje su rano dobile prvu menstruaciju, posebno u dobi od 10 godina ili mlađe, važno je da proaktivno razgovaraju o metaboličkim faktorima rizika sa svojim lekarom i paze na promene nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi, kao i krvnog pritiska tokom ranog i srednjeg odraslog doba.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/everydayhealth.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track