DA LI JE BEZBEDNO BOJITI KOSU TOKOM TRUDNOĆE? 7 važnih stvari na koje treba obratiti pažnju
Foto: Shutterstock

zdravstvene nedoumice

DA LI JE BEZBEDNO BOJITI KOSU TOKOM TRUDNOĆE? 7 važnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Zdravlje žena -

Tokom trudnoće ženama se savetuje da neke stvari poptuno izbegavaju poput alkohola, određenih lekova, pa čak i hrane kao što je sirovi suši i druga termički slabo obrađena hrana. Međutim, morate li da odustanete i od svoje rutine farbanja kose?

Boja za kosu, bez obzira da li je kupujete u prodavnici ili se farbate u salonu, sadrži hemikalije. Novija istraživanja postavljaju pitanja o tome koliko je uopšte bezbedna boja za kosu. Međutim, to ne znači nužno da vaša kosa mora da bude prirodna tokom cele trudnoće.

- Nemamo mnogo podataka o bezbednosti boja za kosu tokom trudnoće. Ali znamo da je vaša koža jaka barijera. Samo minimalni tragovi hemikalija u bojama za kosu se apsorbuju u telo ako imate zdravu kožu glave - kaže dr Salena Zanoti, ginekolog akušer sa klinike u Klevlendu.

Razlozi zbog kojih o ovoj temi postoje ograničena saznanja ima veze sa načinom na koji se vode klinička ispitivanja. Trudnice obično budu isključene iz studija iz etičkih razloga. Međutim, sa druge strane postoji mnogo primera zdravih roditelja i dece koji sugerišu da je farbanje kose tokom trudnoće generalno bezbedno.

Ipak, kako bi vaša rutinu farbanja kose bila što bezbednija tokom trudnoće, možete preduzeti ove mere predostrožnosti.

Sačekajte do drugog trimestra

Prvi trimestar je vreme brzog rasta i razvoja ploda. Formiraju se glavni organi, uključujući mozak i kičmenu moždinu. Ako želite da budete oprezni (i da se lakše odmorite noću), sačekajte da se ovaj kritični period završi pre nego što posegnete za bojom za kosu.

- Mnogi lekari preporučuju uzdržavanje od farbanja kose do 13. nedelje trudnoće, radi bezbednosti - savetuje dr Zanoti.

Postoji mnogo stilova koji vam mogu dati blistavu boju bez potrebe za farbanjem korena kose
Postoji mnogo stilova koji vam mogu dati blistavu boju bez potrebe za farbanjem korena kosefoto: Shutterstock

Odlučite se za pramenove

Postoje mnoge frizure koje ne zahtevaju da vaš frizer nanese boju na vlasište. tehnika balajaž na primer, daje vašoj kosi ombre efekat, sa bojom koja se nanosi na krajeve kose i bledi prema korenu. Postoji mnogo stilova koji vam mogu dati blistavu boju bez potrebe za farbanjem korena kose. Ovo je možda vreme da isprobate potpuno novi izgled!

Izaberite boju sa nežnim sastojcima

Možete probati da koristite boje bez amonijaka ili peroksida ili boju koja je formulisana za osetljivu kožu. Takođe, postoje boje na bazi kane ili povrća koja je zapravo prirodna.

Koristite privremene boje

Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, polutrajne i trajne boje sadrže veće količine hemikalija koje mogu biti kancerogene. Ako ste zabrinuti zbog farbanja kose u drugom ili trećem tromesečju trudnoće - ili u bilo koje drugo vreme - odlučivanje za privremenu boju može biti najbolji izbor za vas.

Obratite posebnu pažnju ako imate kožne probleme

Ako imate ekcem, psorijazu ili neko drugo kožno oboljenje, posavetujte se sa svojim lekarom pre farbanja kose.

- Ova stanja mogu da izazovu sitna oštećenja na koži i time umanje njenu zaštitnu barijeru. Takođe, možda ćete imati više iritacije ili žete biti osetljiviji na boju za kosu ako imate neke probleme i promene na koži - upozorava dr Zanoti.

Ako ste zabrinuti zbog farbanja kose u drugom ili trećem tromesečju trudnoće izaberite privremenu boju
Ako ste zabrinuti zbog farbanja kose u drugom ili trećem tromesečju trudnoće izaberite privremenu boju foto: Shutterstock

Neka prostorija bude dobro provetrena

Poznato je da su trudnice osetljivije na mirise pa čak i oni koje su ranije tolerisale, sada mogu da izazovu mučninu ili nagon za povraćanjem. Većina boja za kosu ima pomalo oštar miris, pa ovo može takođe biti problem.

- Takođe, ako imate alergije ili astmu, mirisi mogu da vam smetaju još više. Odgovarajuća ventilacija prostorije dobar je način da smanjite svoju izloženost hemikalijama u vazduhu - dodaje dr Zanoti.

Obavezno nosite zaštitne rukavice

Čak iako niste trudni, nošenje zaštitnih rukavica je obavezno ako sami farbate kosu.

- Koža može biti osetljivija na iritaciju tokom trudnoće. Dakle, uvek nosite rukavice kada farbate kosu. Čak i ako niste trudni, rukavice su neophodne. Ne želite da zaprljate ruke ili ih izlažete iritantnim hemikalijama - zaključuje dr Zanoti.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.clevelandclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track