ZBOG ČEGA JE RH FAKTOR ZNAČAJAN ZA ZDRAVU TRUDNOĆU? Evo šta treba raditi ukoliko ste Rh NEGATIVNI
Foto: Shutterstock

važno je znati

ZBOG ČEGA JE RH FAKTOR ZNAČAJAN ZA ZDRAVU TRUDNOĆU? Evo šta treba raditi ukoliko ste Rh NEGATIVNI

Zdravlje žena -

Rh pozitivan faktor je mnogo češći od Rh negativnog. Imati Rh negativnu krvnu grupu nije bolest i obično ne utiče na vaše zdravlje. Ali to može uticati na trudnoću. Vaša trudnoća zahteva posebnu pažnju ako ste Rh negativni, a vaša beba Rh pozitivna. Ova situacija je Rh nekompatibilnost. Beba može naslediti Rh faktor od bilo kog roditelja a evo šta je potrebno uraditi ukoliko ste Rh negativni i zatrudnite.

Rh faktor je nasledni protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca. Ako vaša krv ima protein, vi ste Rh pozitivni. Ako vaša krv nema protein, vi ste Rh negativni. „+“ ili „–“ koje možete videti nakon što se vaša krvna grupa odnosi na Rh pozitivnu ili Rh negativnu.

Vaš lekar vam može savetovati da uradite skrining test krvne grupe i Rh faktora tokom vaše prve prenatalne posete. Ovo će pokazati da li ste Rh pozitivni ili Rh negativni.

Tokom trudnoće, problemi se mogu desiti ako ste Rh negativni, a vaša beba Rh pozitivna. Obično se vaša krv ne meša sa krvlju vaše bebe tokom trudnoće. Međutim, mala količina krvi vaše bebe može doći u kontakt sa vašom krvlju kada se beba rodi. To se takođe može desiti ako imate krvarenje ili traumu na stomaku tokom trudnoće.

Rh faktor, trudnoća
foto: Shutterstock

Ako ste Rh negativni, a vaša beba je Rh pozitivna, vaše telo može proizvoditi proteine koji se nazivaju Rh antitela ako se vaša krv i bebina pomešaju. Ta antitela nisu problem tokom prve trudnoće. Ali problemi se mogu desiti ako ponovo zatrudnite.

Ako je vaša sledeća beba Rh pozitivna, Rh antitela mogu proći kroz placentu i oštetiti bebina crvena krvna zrnca. To bi moglo dovesti do anemije opasne po život, stanja u kojem se crvena krvna zrnca uništavaju brže nego što ih telo bebe može zameniti. Crvena krvna zrnca su potrebna za prenos kiseonika kroz telo.

Ako ste Rh negativni, možda ćete morati da uradite još jedan test krvi - koji se zove test antitela - nekoliko puta: tokom prvog tromesečja, tokom 28. nedelje trudnoće i kada se vaša beba rodi. Nekim ljudima je test potreban češće.

Taj test se koristi za otkrivanje antitela na Rh pozitivnu krv. Ako niste počeli da proizvodite Rh antitela, verovatno će vam trebati injekcija (injekcija) krvnog proizvoda koji se zove Rh imuni globulin. Ovo sprečava vaše telo da proizvodi Rh antitela tokom trudnoće.

Ako je vaša beba rođena Rh negativna, nije vam potreban nikakav drugi tretman. Ako je vaša beba rođena Rh pozitivna, biće vam potrebna još jedna injekcija ubrzo nakon porođaja.

Rh faktor test, Rh faktor
foto: Shutterstock

Ukoliko imate Rh negativnu krvnu grupu i vaša beba je može imati ili može biti i je Rh pozitivna. Tada vam lekar može preporučiti injekcije Rh imunoglobulina nakon situacija u kojima bi vaša krv mogla doći u kontakt sa krvlju bebe, uključujući:

  • Pobačaj
  • Ektopična trudnoća - kada se oplođena jajna ćelija implantira negde izvan materice, obično u jajovodu
  • Abortus
  • Uklanjanje molarne trudnoće - nekanceroznog (benignog) tumora koji se razvija u materici
  • Amniocenteza - prenatalni test u kome se uzima uzorak tečnosti koja okružuje i štiti bebu u materici (amnionska tečnost) radi testiranja ili lečenja
  • Uzorkovanje horionskih resica - prenatalni test u kome se uzorak tankih izbočina koje čine većinu placente (horionskih resica) uklanja radi testiranja
  • Kordocenteza - prenatalni test u kome se uzorak bebine krvi uzima iz pupčane vrpce radi testiranja
  • Krvarenje tokom trudnoće
  • Povreda ili druga trauma vašeg stomaka tokom trudnoće
  • Spoljna ručna rotacija bebe u karličnom položaju pre porođaja

Ukoliko ste Rh negativni, a vaša beba je Rh pozitivna, vaše telo bi moglo da proizvodi antitela koja mogu biti štetna tokom druge trudnoće. Zato je važno da znat ovo:

  • Ako imate vaginalno krvarenje bilo kada tokom trudnoće, odmah se obratite svom lekaru
  • Razgovarajte sa svojim lekarom o zakazivanju injekcije Rh imunoglobulina tokom trudnoće
  • Podsetite svoj zdravstveni tim tokom porođaja da ste Rh negativni

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track