NOVA TEORIJA KAŽE: Menstruacija nema veze sa LUNARNIM CIKLUSOM, i obično počinje u četvrtak ili petak
Foto: Shutter

ima smisla

NOVA TEORIJA KAŽE: Menstruacija nema veze sa LUNARNIM CIKLUSOM, i obično počinje u četvrtak ili petak

Zdravlje žena -

Prema novom istraživanju, ženski menstrualni ciklusi uopšte nisu usklađeni sa promenljivim fazama meseca, iako je to uvreženo mišljenje već stotinama godina, već su povezani sa stresom, ishranom i spavanjem.

Decenijama unazad zagovornici alternativne medicine su tvrdili da ciklusi Meseca utiču na san i stoga se mogu koristiti za predviđanje kada će početi menstruacija. Ali, prema najnovijim istraživanjima evropskih naučnika, ovo je potpuni mit koje je predstavio stručnjak za plodnost iz Njujorka, dr Stiven Palter.

- Istraživanje koje je analiziralo podatke preko 300.000 žena, pokazalo je da kod većine žena menstrualni ciklus počinje ili u četvrtak ili u petak, a skoro pa nikad ne počinju u utorak – tvrdi dr Palter.

Istraživanje je takođe analiziralo da li je menstrualni ciklus na bilo koji način povezan sa lunarnim ciklusom od 28 dana.

0625619142, menstruacija
foto: Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

- Menstruacija nema zapravo nikakve veze sa punim mesecom. Iako lekari za plodnost povezuju početak ciklusa za pun mesec, to zapravo nije tačno – objašnjava dr Palter.

Otkud onda četvrtak I petak?

Pretpostavka istraživanja jeste da je menstrualni ciklus povezan sa obrascima spavanja, ishrane i stresa, a stručnjaci tvrde da su oni manje regulisani u prvom delu nedelje, za razliku od drugog dela, I vikenda.

Prethodne studije su pokazale da povišeni stres, koji takođe može biti izazvan nedostatkom sna, može dovesti do porasta nivoa hormona kortizola, koji ometa reproduktivne hormone koji određuju kada dolazi menstruacija.

Dr Palter dodaje da je ovaj obrazac najjači za žene sa normalnom dužinom ili dužim ciklusom (28 dana+), a manje je primenjiv na one sa kraćim ciklusima.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track