Najnovije vesti

10 čajeva koji nisu za trudnice: U njima su jedinjenja koja mogu da dovedu do stomačnih tegoba, krvarenja i pobačaja
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

10 čajeva koji nisu za trudnice: U njima su jedinjenja koja mogu da dovedu do stomačnih tegoba, krvarenja i pobačaja

Zdravlje žena -

Tokom trudnoće mnoge žene imaju zablude u vezi sa namirnicama koje smeju da koriste u ishrani i onima koje bi trebalo da izbegavaju. Jedna od njih je čaj. Konzumiranje ovog napitka tokom trudnoće je bezbedno sve dok preduzmete određene mere predostrožnosti.

Važno je zapamtiti da crni, zeleni i beli čajevi sadrže kofein i da je lako preterati. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) savetuje trudnicama da ograniče unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno.

Šolja crnog čaja ima skoro 50 miligrama kofeina, dok šolja zelenog čaja ima oko 25 miligrama.

Pre šolje čaja obavezno konsultujte svog lekara

Biljni čajevi ipak nisu uvek bezbedni tokom trudnoće. Dakle, pre nego što popijete šolju omiljenog čaja, obavezno izračunajte njegov sadržaj kofeina i konsultujte se sa svojim lekarom.

Pre trudnoće, možda ste sve imali naviku da popijete šolju čaja i na taj način se umirite i opustite. Međutim, tokom drugog stanja neke čajeve je potrebno izbegavati.

čaj, trudnoća
foto: Shutterstock

Pojedina jedinjena u ovim biljkama mogu izazvati pobačaj, povećati rizik od krvarenja, izazvati stomačne probleme i kontrakcije pa se nikako ne preporučuju tokom trudnoće. Takođe je veoma važno da se, ukoliko uzimate i određenu terapiju lekovima, konsultujete sa svojim lekarom.

Tokom trudnoće poželjno je da izbegavate ove biljne čajeve:

  • peršun
  • kantarion
  • ginkobiloba
  • sena
  • hibiskus
  • limunska trava
  • list maline
  • ruzmarin
  • žalfija
  • hajducka trava
Najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što popijete bilo koju vrstu biljnog čaja tokom trudnoće
Najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što popijete bilo koju vrstu biljnog čaja tokom trudnoćefoto: Shutterstock

Ovo svakako nije potpuna lista, pa uvek pitajte svog doktora da li je određeni čaj bezbedan za konzumiranje tokom trudnoće. Takođe, i dalje možete da jedete hranu koja sadrži neke od ovih biljaka, kao što su ruzmarin i žalfija, jer su količine koje se koriste u hrani generalno mnogo manje od onih koje se koriste u čaju - i nisu tako moćne. (Proces kuvanja tokom pravljenja čaja koncentriše hemikalije u bilju.)

Pepermin i đumbir dozvoljeni u umerenim količinama

Čajevi napravljeni od biljaka poput peperminta i đumbira smatraju se bezbednim za piće u umerenim količinama dok ste trudni ili dojite. Samo imajte na umu da su ove biljke više koncentrisane u čajevima nego u hrani, tako da njihovo prekomerno pijenje može ponekada biti štetno. Zato je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što popijete bilo koju vrstu biljnog čaja tokom trudnoće.

Prenela: O.M.

(izvor: babycenter.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track