NISI JEDINA: Sa ovim problemom živi svaka treća žena na planeti
Foto: Shutterstock

ima leka

NISI JEDINA: Sa ovim problemom živi svaka treća žena na planeti

Zdravlje žena -

Veoma je neprijatan osećaj kada se slučajno malo upiškite kada kijate, smejete se, kašljete ili vežbate, i može biti veoma zabrinjavajuć. Međutim, ako je za utehu, niste jedina kojoj se to dešava.. Istraživanja pokazuju da trećina svetske ženske populacije starije od 45 godina pati do ovog problema, koji se naziva i stresna urinarna inkontinencija.

- Iako se javlja kod mnogih žena nakon porođaja ili kako stare, to nije nešto što je 'normalno' ili sa čim žene jednostavno moraju da se suoče. I ako nivo smetnji koje žena doživljava poraste sasvim je normalno potražiti pomoć lekara – kaže dr Meri Duarte Tibo, docentkinja akušerstva i ginekologije-uroginekologije na koledžu Bejlor.

Stresna inkontinencija je uzrokovana nemogućnošću uretre, koja je povezana sa bešikom i izvodi urin iz tela, da ostane potpuno zatvorena kada postoji povećan pritisak na bešiku.

- Može nastati zbog slabljenja mišića donjeg dela karlice i vezivnog tkiva oko uretre i/ili nepotpunog zatvaranja uretre, a količina curenja urina može varirati od nekoliko kapi ili dovoljno velike da prođe kroz odeću – objašnjava dr Tibo.

Postoji nekoliko razloga slabljenja karličnog mišića, uključujući trudnoću, porođaj, gojaznost, hronično naprezanje radi pražnjenja creva, hronični kašalj i promene hormona u menopauzi sa smanjenjem mišićne mase u zavisnosti od starosti.

kasalj
foto: profimedia

Kad je potrebno posetiti lekara?

Kada simptomi kao što su često mokrenje, hitnost da se ide u toalet ili curenje počnu da utiču na vaš život, vreme je da svom lekaru kažete šta se dešava.

- Kada žene počnu da izbegavaju određene aktivnosti u kojima uživaju, poput vežbanja, druženja ili putovanja, onda je njihov kvalitet života negativno pogođen. Jer mogu da se povuku iz društvenog života, a to nije zdravo – kaže dr Tibo.

Vaš lekar će postavljati pitanja kako bi razumeo obrazac curenja urina, što mu može pomoći da odredi specifičnu vrstu inkontinencije koju možda imate.Osim fizičkog pregleda, biće potreban i uzorak urina, kako bi odredio terapiju ili možda dao uput za urinoginekologa.

Da li promene u načinu života mogu da pomognu?

U mnogim slučajevima, promene ponašanja, uključujući rad na jačanju mišića karličnog dna, mogu poboljšati stresnu inkontinenciju. Stručnjaci preporučuju održavanje zdrave telesne težine, pravovremeno lečenje opstipacije kako bi se izbeglo naprezanje prilikom pražnjenja creva što može oslabiti mišiće karličnog dna, lečenje hroničnog kašlja, bronhitisa i astme, izbegavanje pušenja, ali i Kegelove vežbe radi ojačavanja mišića karlice.

Izvor: Yahoo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track