7 najčešćih mitova o raku dojke: Ne verujte u njih i ne preskačite preventivne preglede
Foto: Profimedia

važno je da znate

7 najčešćih mitova o raku dojke: Ne verujte u njih i ne preskačite preventivne preglede

Zdravlje žena -

Rak dojke jedno je od najčešćih malignih oboljenja žena u Srbiji. Stopa izlečenja od ove bolesti je visoka pod uslovom da se dijagnostikuje u ranoj fazi. Zato su za žene svih životnih doba, neophodni redovni samopregledi, ultrazvuk ili mamografija.

Iako se o raku dojke dosta priča, kod mnogih ipak postoje i neke zablude. Ovo je najčešćih sedam.

Mit 1: Ako u porodici nema pacijenata, nema opasnosti

Nažalost, to nije slučaj. Iako povećava rizik i svakako ovaj faktor treba shvatiti ozbiljno u vidu češćih kontrola, smatra se da je samo oko 5 od 10 odsto oblika raka dojke uzrokovano naslednim genskim mutacijama. Pretpostavlja se da tokom vremena zdrave ćelije dojke mogu same da razviju mutacije, koje postaju kancerogene. Spoljni faktori takođe imaju uticaj.

Mit 2: Zdrav život me čuva

Naravno, zdrava i raznovrsna ishrana, minimalan unos alkohola, vežbanje i opšta nega tela i zdrav život doprinose opštem zdravlju. Ali može li to garantovati da nećete dobiti rak - ne. Odgovorno je da smanji faktore rizika, ali oni i dalje postoje, pa ne preskačite samopreglede i preglede kod lekara.

Mit 3: Grudnjaci uzrokuju rak dojke

Povremeno se pojavljuju informacije da grudnjaci, posebno oni sa žicom, mogu podstaći razvoj raka. Objašnjenje je da mogu da ograniče protok limfne tečnosti, što izaziva nakupljanje toksičnih materija u tkivu. Međutim, za ovo nema dokaza. U stvari, studija iz 2014. pratila je 1.500 žena sa rakom dojke i nije pronašla nikakvu povezanost sa nošenjem grudnjaka.

dezodorans, znojenje
foto: Shutterstock

Mit 4: Antiperspiranti mogu izazvati rak dojke

Tvrdnja da antiprespiranti izazivaju rak dojke nije potkrepljena dokazima. Kao glavni krivci pominjani su aluminijum i druge hemikalije, koje se, poput dezodoransa, upijaju u limfne čvorove i ulaze u ćelije dojke, povećavajući rizik od raka. Druga teorija je bila da zaustavljanjem znojenja antiperspiranti mogu sprečiti oslobađanje toksičnih supstanci iz limfnih čvorova, što takođe povećava rizik od raka. Ali ništa od toga nije dokazano.

Mit 5: Ako nema opipljive kvržice, nema raka

Rak dojke se ne razvija uvek tako što prvo osetite kvržicu. Moguće je da se rak već preselio u limfne čvorove. Odsustvo kvržice nije razlog za preskakanje redovnog pregleda i mamografije. Postoje i razne teorije o tome koje kvržice manje ili više zabrinjavaju.Bilo da su bolne, pokretne ili glatke - apsolutno svaka je razlog za pregled. Iako je većina benignih, uvek postoji mogućnost raka dojke.

dojke, rak, kancer, rak dojke, prevencija
foto: Shutterstock

Mit 6: Ako se rano uhvati, neće se vratiti

Mnogi veruju da rak dojke uhvaćen u ranoj fazi gotovo da nema šanse da se ponovi. Ovo važi za većinu, ali rizik uvek postoji. Takođe, mnogi veruju da su, ako se ne vrati u prvih pet godina, bezbedni. Rizik je tada najveći, ali postoji i 20 godina kasnije. Ne ignorišite kontrole.

Mit 7: Razboljevaju se samo starije žene

Istina je da su najviše obolele žene starije od 50 godina, ali od raka dojke sve više obolevaju žene u dvadesetim i tridesetim godinama, a mogu da obole i muškarci. Iako se rak dojke kod njih retko javlja, nisu bez rizika. Naime, iako nemaju grudi, muškarci imaju i tkivo dojke. Pošto nije prva stvar na koju pomisle ako primete kvržicu, rak se obično dijagnostikuje kasno, u poodmakloj fazi. Bilo kakve promene na muškoj dojci takođe treba proveriti.

Prenela: O.M.

(izvor: ordinacija.vecernji.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track