Tokom menstruacije možete dobiti i do 2 kilograma: Evo zbog čega se ovo dešava
Foto: Shutterstock

nema razloga za brigu

Tokom menstruacije možete dobiti i do 2 kilograma: Evo zbog čega se ovo dešava

Zdravlje žena -

Tokom menstruacije mnoge žene imaju problem sa hormonskim aknama, glavoboljama, grčevima i promenom raspoloženja, a neke čak primete i malo povećanja telesne težine. Međutim, ova fluktuacija težine je uobičajena pojava, posebno tokom ciklusa, pa mnogi stručnjaci kažu da nema mesta panici.

Dobra vest je da se ovaj višak kilograma pojavljuje zbog zadržavanja vode, što znači da će nestati kada se menstruacija završi.

- Vaš nivo progesterona je povišen neposredno pre menstruacije, što može da izazove zadržavanje vode i dovede do nadimanja - kaže ginekolog Ankita Langan.

Porast progesterona takođe može usporiti pražnjenje creva, izazivajući nadimanje, zatvor, dijareju, pa čak i mučninu. Pored toga, ako imate želju za slanim ili slatkim pre menstruacije, to takođe može dovesti do nekoliko dodatnih kilograma.

Doktorka Langan objašnjava da žene obično dobiju do dva kilograma tokom menstruacije, ali svako telo je drugačije. Možda ćete primetiti da vam odeća postaje tesna i steže oko stomaka, ruku, nogu i grudi. Ovo su pet najčešćih razloga zbog kojiih dobijate na težini tokom menstruacije.

Povećanje nivoa progesterona takođe može povećati vaš apetit
Povećanje nivoa progesterona takođe može povećati vaš apetitfoto: Shutterstock

Hormoni

Hormon progesteron, koji naglo raste u drugoj polovini ciklusa, izaziva zadržavanje vode i osetljivost grudi. Neke žene primećuju da im se grudi tokom menstruacije znajačno povećavaju jer telo, zbog progesterona, povlači tečnost iz krvnih sudova u tkiva, čineći ih punijima i omogućavajući pripremu za potencijalnu trudnoću. Ali ovo je samo privremeno, tako da ako ne zatrudnite, vaše telo će se vratiti u normalu.

Više kalorija

Povećanje nivoa progesterona takođe može povećati vaš apetit, tako da ćete unositi više kalorija tokom menstruacije i imati želju da jedete slanu i slatku hranu koja doprinosi debljanju.

- Jedenje slanog čipsa i jednostavnih ugljenih hidrata, poput slatkiša, dovodi do zadržavanja tečnosti - objašnjava ginekolog Lisa Dabni.

Ako pokušavate da smršate ili smanjitenadimanjem, ginekolog Džodi Horton savetuje da ostanete hidrirani, da konzumirate nemasne proteine poput grčkog jogurta da biste bili siti i da birate hranu pažljivo. Kada osetite želju za šećerom, posegnite za voćem koje sadrži prirodne šećere i koje će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Manje fizičke aktivnosti

Iako možda niste raspoloženi za vežbanje tokom menstruacije, znojenje može pomoći. To je zato što znojenje može dovesti do gubitka viška vode, a endorfini koji se povećavaju vežbanjem mogu ublažiti grčeve.

Ali nema ništa loše ni u preskakanju vežbi. Horton napominje da bi trebalo da se vratite na svoju normalnu težinu nakon što menstruacija prođe i da nastavite sa redovnom rutinom vežbanja.

Viši nivoi progesterona opuštaju glatke mišiće, usporavaju varenje i izazivju nadutost
Viši nivoi progesterona opuštaju glatke mišiće, usporavaju varenje i izazivju nadutostfoto: Shutterstock

Nadimanje i zatvor

Možda ste naduti jer jedete više, ali to nije jedini razlog. Ginekolog Mae Katlin Borčard objašnjava da viši nivoi progesterona opuštaju glatke mišiće i tako usporavaju varenje. Kao rezultat toga, možda ćete primetiti da vam je probavni trakt malo zagušen.

- Progesteron može usporiti vaše normalno pražnjenje creva i dovesti do zatvora“, objašnjava Borčard, dodajući da možete uzimati probiotik ako se stalno borite sa problemima sa varenjem tokom menstruacije. Vaš ginekolog će možda moći da vam prepiše diuretik ako je menstrualno nadimanje zaista vaš glavni problem. Probiotik takođe može pomoći kod dijareje.

Previše kofeina

Zbog umora tokom menstruacije, mnoge žene posežu za kofeinom. Ali odjednom više kafe može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost. Ali nije samo kafa krivac, već sve što sadrži kofein, uključujući i gazirana pića. Bezalkoholna pića sa puno dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača takođe mogu izazvati nadimanje.

Ovo povećanje telesne težine obično se javlja nekoliko dana pre početka menstruacije, a obično ova dodatna težina nestaje tri do pet dana nakon početka. Ali ako brzo dobijate na težini i kilogrami se zadržavaju, simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) ometaju vaš svakodnevni život ili traju tokom čitavog perioda, najbolje je da potražite medicinsku pomoć da biste utvrdili da li su drugi problemi uzrok.

Da biste smanjili dobijanje na težini i nadimanje tokom menstruacije je da pazite šta jedete tokom i nakon menstruacije
Da biste smanjili dobijanje na težini i nadimanje tokom menstruacije je da pazite šta jedete tokom i nakon menstruacijefoto: Shutterstock

Kako ublažiti nadimanje tokom menstruacije i minimizirati dobijanje na kilaži?

Jedan od načina da smanjite dobijanje na težini i nadimanje tokom menstruacije je da pazite šta jedete tokom i nakon menstruacije, pa stručnjaci savetuju da:

  • jedete više voća, povrća i nemasnih proteina
  • jedete češće manje obroke
  • pijete do dva litra vode dnevno, što može smanjiti zadržavanje vode
  • držite se svoje rutine vežbanja čak i ako osećate grčeve i nadimanje
  • unosite više magnezijuma kroz hranu ili suplemente jer smanjuje nadimanje doprinoseći proizvodnji normalne želudačne kiseline
  • izbegavate prekomerni unos soli jer doprinosi zadržavanju tečnosti
  • nosite laganu, široku odeću

Prenela: O.M.

(izvor: womenshealthmag.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track