Ovo su znaci neuobičajenih menstrualnih bolova: Ako ih prati obilno krvarenje, pregled je obavezan
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

Ovo su znaci neuobičajenih menstrualnih bolova: Ako ih prati obilno krvarenje, pregled je obavezan

Zdravlje žena -

Za većinu žena menistrualni bolovi su sastavni deo života jer svakog meseca telo oslobađa hormon koji uzrokuju da se materica skuplja (prostaglandin) pa ove kontrakcije mogu izazvati grčeve u stomaku. Međutim, tanka je linija između normalnog menstrualnog bola i onog koji ukazuje na neke druge probleme.

Kontrakcije mišiča materice izazvaju pulsirajuće grčeve u vašem stomaku, a talas hormona može dovesti do bola i upale.

Bol je komplikovan, a pošto ga svi doživljavamo različito, može biti teško izmeriti, kvantifikovati i dijagnostikovati. Pored toga, devojčicama se od malih nogu često govori da je bol u menstruaciji, bez obzira koliko intenzivan ili nepravilan, normalan. Kao rezultat toga, bol u karlici se često umanjuje ili odbacuje.

- Često žene ne znaju uvek kada da zatraže pomoć ili da li postoji bilo šta što se može učiniti da se njihovi menstrualni bolovi umanje i time poboljša i kvalitet života - kaže dr Megan Orlando, akušer i ginekolog na medicinskom kampusu Anschutz Univerziteta Kolorado.

Stručnjaci za reproduktivno zdravlje podelili su najčešće znakove upozorenja da bi vaš mensturalni bol mogao biti razlog za zabrinutost.

Ako krvarite duže od osam dana ili između menstruacija, možda postoji neki drugi problem sa reproduktivnim zdravljem
Ako krvarite duže od osam dana ili između menstruacija, možda postoji neki drugi problem sa reproduktivnim zdravljemfoto: Shutterstock

Nepravilno ili veoma teško krvarenje

Tokom menstruacije, žene obično krvare tri do sedam dana, pri čemu su prva dva dana najteža. Ako krvarite duže od osam dana ili između menstruacija, možda imate neki drugi problem sa reproduktivnim zdravljem.

Veoma snažno krvarenje, tj. više od 80 mililitara tokom menstruacije, ukazuje da postojanje drugog problema.

- Ovo se može manifestovati kao jako i brzo krvarenje (natapanje više od dva uloška na sat), stvaranje ugrušaka ili potpuno natapanje više od 16 običnih uložaka ili tampona tokom menstruacije - rekla je dr Elizabet Kinsi, koja radi na odeljenju za planiranje porodice na Kalifornijskom univerzitetu, San Francisko.

Ona navodi da ovo može biti znak benignih tumora u ili na materici; adenomioza, u kojoj tkivo endometrijuma raste u mišić materice; ili polipa endometrijuma (izrasline sastavljene od tkiva endometrijuma koje se formiraju u materici). U retkim slučajevima, obilno ili nepravilno menstrualno krvarenje može biti znak raka materice.

- Uvek je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom ako mislite da je vaše krvarenje neuobičajeno. Oni vam mogu pomoći da utvrdite da li su potrebni dodatni pregledi - rekao je Kinsi.

Onesposobljavajući bol u karlici

Sa normalnim menstrualnim bolom, žene su u mogućnosti da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti ili da ublaže blage bolove ili grčeve lekovima koji se izdaju bez recepta. Jednom kada vas bol spreči da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, važno je da proverite uzrok, savetuje Orlando.

Kada je iscrpljujući bol cikličan, što znači da se javlja u isto vreme svakog meseca, to bi mogao biti simptom fibroida materice ili adenomioze - dva problema koja mogu izazvati izuzetno bolne menstruacije i oštre, ubodne grčeve, kaže Kinsi i dodaje:

- Ako se bol pojavi iznenada i jak je, to može biti znak torzije jajnika, gde se jajnik "uvrće" sam od sebe, ili znak vanmaternične trudnoća, gde se trudnoća implantira na abnormalnom mestu.

Bol koji se javlja u ili oko stomaka i karlice čak i kada nemate menstruaciju, takođe je znak upozorenja
Bol koji se javlja u ili oko stomaka i karlice čak i kada nemate menstruaciju, takođe je znak upozorenjafoto: Shutterstock

Neciklični bol u karlici

Još jedna crvena zastavica je neciklični bol u karlici - to jest, bol u ili oko stomaka i karlice koji se javlja čak i kada nemate menstruaciju.

- To se može desiti svakodnevno ili biti izazvano određenim aktivnostima kao što su fizička aktivnost, seksualni odnos ili pražnjenje creva - navodi Orlando.

Neciklični bol u karlici nastaje kada su žene duže vreme izložene drugim vrstama bola - poput bolnih menstruacija, potencijalno zbog endometrioze ili adenomioze. Prvobitni izvor bola može izazvati reagovanje ili grč mišića karlice i trbušnog zida, što na kraju čini da ti mišići postanu stalni generatori bola.

Okolni nervi takođe mogu postati hiperaktivni, izazivajući bol čak i kada nemate menstruaciju.

Bol tokom odnosa, pražnjenja creva ili mokrenja

Doktorka Gabriel Vitmor, koja je specijalizovana za akušerstvo i ginekologiju na medicinskom kampusu Univerziteta Kolorado Anschutz, kaže da se u ovim slučajevima javlja sumnja da pacijentkinja može imati endometriozu - stanje u kojem sluznica materice raste izvan materice - ako doživi bol tokom seksualnog odnosa ili prilikom odlaska u toalet.

Pojedinačno, ovi simptomi mogu biti povezani češće sa problemima kao što su zatvor, infekcija urinarnog trakta ili, u slučaju bolnog seksa, grčevima u mišića ili preosetljivim nervima.

Prenela: O.M.

Izvor: Huff post/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track