Povećajte šanse za začeće: Ginekolog otkriva 5 najvažnijih koraka
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Kako prizvati rode

Povećajte šanse za začeće: Ginekolog otkriva 5 najvažnijih koraka

Zdravlje žena -

Za neke žene trudnoća se odvija brzo i lako, bez napora i bez mnogo planiranja. Za druge, to može da bude dug i iscrpljujući proces koji je otežan neuspelim pokušajima i skupim intervencijama.

Neplodnost pogađa iznenađujuće veliki broj parova, prema rečima prim. dr Aleksandre Kostić ginekologa-endokrinologa, čak svaki peti do šesti. Bez obzira da li problem leži u jedno od vas dvoje ili oboje, pravljenje bebe je udružen poduhvat. Slede načini koji mogu da vam pomognu da u tome budete uspešni.

- Najčešći uzroci neplodnosti kod žena su endometrioza, izostanak ovulacije kod stanja kao što su policistični jajnici, začepljeni jajovodi kao posledica prethodnih infekcija. Ono što je poslednjih godina veoma aktuelno je tzv. fiziološka neplodnost, jer žene odlažu rađanje do nekih godina života u kojima je mogućnost nastanka trudnoće znatno snižena – navodi prim. dr Kostić.

dr aleksandra kostić
dr aleksandra kostićfoto: Privatna Arhiva

Rode ćemo najbrže dozvati ukoliko se promoviše rađanje u mlađim godinama, a ne promovisanje rađanja u kasnim četrdesetim godinama, što je postao veoma štetan trend, dodaje doktorka.

Saznajte kada je jajašce spremno

Kada služokoža grlića materice postane tanka i prozirna olakšavajući spermatozoidima da dođu do jajašca, ovulacija treba da počne, a prepoznaćete te je po sekretu koji je rastegljiv i podeseća na belance.

- Plodni dani kod zdrave mlade žene su najčešće 14 dana pre očekivane menstruacije i u tom periodu bi par trebalo da bude seksualno aktivan. Često savetujemo i da se seksualni odnosi upražnjavaju svaki drugi dan počev od 10. pa do 20. dana menstracionog ciklusa. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije – podseća doktorka.

plodni dani su najčešće 14 dana pre očekivane menstruacije
plodni dani su najčešće 14 dana pre očekivane menstruacijefoto: Shutterstock

Eliminišite neprijatelje

Ako je potrebno da smršate, trebalo bi da vaša želja da zatrudnite bude prava motivacija. Masnoća u organizmu može da proizvodi estrogen, a previše estrogena narušava sposobnost da zatrudnite.

- Gojaznost i muška i ženska ima izuzetno loš uticaj na hormone, te se time smanjuje šansa za nastanak trudnoće. Alkohol i pušenje, pak, utiču loše na opšte zdravlje, a samim tim i na plodnost – kaže naša sagovornica.

Istraživanja takođe pokazuju da žene koja rade grozničavom brzinom na stresnim poslovima mogu da imaju problem da zatrudne. Pokušajte da postavite razumne ciljeve na poslu i ostavite kancelarijski stres iza sebe kada odete kući, a razmislite i o mediteaciji ili jogi kao načinu da se opustite.

Proverite ormarić s lekovima

Pokušajte da izbegnete antihistaminike i dekongestive – ovi lekovi namenjeni smanjenju sluzi u sinusima, takođe deluju i na sluz grlića materice, a vama je potrebna sluz jer pomaže spermatozoidima da dopru do jajašca.

Lekovi, Droga
foto: Shutterstock

Takođe nemojte da uzimate ipobrufen ili aspirin koji mogu da ometaju ovulaciju i spreče da se oplođeno jajašce priljubi uz zid materice. Za umirenje bolova, umesto njih, probajte paracetamol.

Nutrijenti za pravljenje bebe

Među suplementima koji podižu plodnost se navode folna kiselina, cink, selen, vitamini C i D, omega 3 masne kiseline... Naša sagovornica, međutim, smatra da ih ne treba uzimati na svoju ruku.

- Da, postoje suplementi koji mogu da poboljšaju plodnost, ali njih će vam preporučiti vaš ginekolog, endokrinolog ili urolog - poručuje.

Izbor trenutka je sve

Kada vam predstoji ovulacija, tokom tri dana vodite ljubav najmanje jednom dnevno. Ako ste izabrali da ne pratite ovulaciju, vodite ljubav svaki drugi dan od osmog do dvadesetog dana ciklusa. Spermatozoidi imaju životni vek od tri dana i ako sa svojim partnerom vodite ljubav tako često, povećavate šanse da će spremni čekati ovulaciju.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track