Nizak nivo testosterona kod žena dovodi do umora i povećanja težine: Evo kako ga podići prirodnim putem
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Nizak nivo testosterona kod žena dovodi do umora i povećanja težine: Evo kako ga podići prirodnim putem

Zdravlje žena -

Testosteron je muški polni hormon, ali ga u manjim količinama proizvode i jajnici i nadbubrežna žlezda. Sa godinama se njegov nivo smanjuje, kao i zbog određenih bolesti, a evo koje simptome izaziva i kako prirodnim putem podići nivo testosterona.

Testosteron je muški polni hormon koji doprinosi plodnosti i reproduktivnom zdravlju i igra glavnu ulogu u pubertetu. Međutim, manje je poznato da žene takođe proizvode male količine testosterona u svojim jajnicima i nadbubrežnim žlezdama.

Stoga, baš kao i muškarci, žene mogu imati neravnotežu ovih polnih hormona. Dok je povišen nivo androgena povezan sa policističnim jajnicima (PCOS) kod nekih žena, efekat nedostatka testosterona na žensko telo je manje poznat. Ovo su simptomi koje pokazuju žene sa niskim nivoom testosterona, kao i kako ih prirodno podići.

Simptomi niskog testosterona kod žena

Nema mnogo istraživanja o vezi između testosterona i zdravlja žena, ali Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru savetuje da žena treba da ima ukupno 15 do 70 nanograma po decilitru (ng/dl) testosterona u krvi. Trenutno ne postoje definitivne smernice o tome šta bi trebalo smatrati "niskim" nivoima testosterona kod žena, navodi Medical News Today.

Žene takođe proizvode male količine testosterona u svojim jajnicima i nadbubrežnim žlezdama
Žene takođe proizvode male količine testosterona u svojim jajnicima i nadbubrežnim žlezdamafoto: Shutterstock

Međutim, niži nivoi testosterona od ovih su povezani sa simptomima kao što su:

  • rasejanost
  • slabost mišića
  • umor
  • poteškoće sa spavanjem
  • smanjen libido
  • smanjenje seksualnog zadovoljstva
  • povećanje telesne težine
  • problemi sa plodnošću
  • nepravilni menstrualni ciklusi
  • suvoća vagine
  • gubitak gustine kostiju

Pošto su ovo simptomi koji mogu ukazivati na mnoga druga stanja, lekari će prvo tražiti znake drugih problema i stanja kao što su depresija, anksioznost, hronični stres, bolest štitne žlezde i perimenopauza.

Šta uzrokuje pad testosterona kod žena?

Postoje dva glavna uzroka smanjenja nivoa testosterona kod žena. Prvo, može nastati kao normalna posledica menopauze i starenja. Testosteron prirodno opada kako žena stari, a nivoi drugih hormona, kao što je estrogen, takođe se smanjuju tokom vremena, posebno kada žena dostigne menopauzu. U vreme početka menopauze, jajnici luče manje hormona, što dovodi do ovog opadanja. Takođe, hormonalni lekovi koji se koriste protiv neprijatnih simptoma menopauze mogu smanjiti nivo testosterona.

Drugi razlog su problemi sa jajnicima i nadbubrežnim žlezdama koji takođe mogu uzrokovati niži nivo testosterona. Žena može imati smanjen nivo ako su joj, na primer, uklonjeni jajnici ili ako ima insuficijenciju nadbubrežne žlezde, što znači da nadbubrežna žlezda ne radi kako treba.

akne
foto: Shutterstock

Kako podići nivo testosterona?

Neki lekovi koji sadrže estrogen takođe imaju male količine testosterona, ali ova količina obično nije dovoljna da značajno podigne nivo testosterona. Sam testosteron se može ubrizgati špricem ili uzeti u obliku pilule, ali kako navodi MNT, lekari obično ne savetuju takav tok lečenja jer se mogu javiti neželjeni efekti kao što su gubitak kose, akne, prekomerna dlakavost i promena glasa.

Ono što možete da pokušate je da povećate testosteron prirodnim putem, savetuje dr Shahzadi Harper, stručnjak za žensko zdravlje i član Britanskog društva za menopauzu, Evropskog društva za andropauzu i menopauzu i Gastroenterološkog društva primarne nege. Doktor Harper navodi nekoliko namirnica i životnih navika koje bi trebalo uključiti u svakodnevnu rutinu kako bismo podigli nivo testosterona.

Hrana koja stimuliše proizvodnju testosterona

Najbolji hranljivi sastojci za povećanje nivoa testosterona su proteini, cink, magnezijum, vitamini B, posebno vitamin B6 i omega-3 masne kiseline. Ako patite od niskog nivoa testosterona, uključujući sledećih pet namirnica koje povećavaju nivo testosterona u vašoj redovnoj ishrani može pomoći:

  • Jaja – bogata proteinima, vitaminom B6 i omega-3; preporučuje se jedno jaje dnevno i bezbedno je za većinu ljudi.
  • Bademi i semenke bundeve - bogate cinkom, magnezijumom i proteinima; pokušajte da pojedete šaku badema (oko 20 komada) i svakodnevno pospite šaku semenki bundeve na kašu, salate i supe.
  • Zeleno lisnato povrće kao što su spanać i kelj – bogato magnezijumom, vitaminom B6 i gvožđem; konzumiraju svakodnevno.
  • Divlje masne ribe kao što su losos i skuša – bogate omega-3 i proteinima; pokušajte da ih pojedete najmanje dve do tri porcije nedeljno.
  • Mahunarke (naročito crni, crveni ili pinto pasulj) - bogat proteinima, cinkom, vitaminima B i magnezijumom; sočivo je takođe odličan vegetarijanski izvor proteina.
Ašvaganda se takođe pokazala kao korisna u ovim situacijama
Ašvaganda se takođe pokazala kao korisna u ovim situacijamafoto: Shutterstock

Suplementi

Ako u vašoj ishrani ima malo gore navedenih namirnica, preporučuju se dodaci magnezijuma, cinka i vitamina B, uz savetovanje sa lekarom. Magnezijum je takođe i posebno koristan kada se uzima kao magnezijum bisglicinat, takođe poznat kao magnezijum glicinat, diglicinat ili helat. Kada je reč o biljnim preparatima, dr Harper navodi da su najbolji tribulus (Tribulus terrestris) i ašvaganda (Vhitania somnifera).

Smanjite stres

Hronični stres može dovesti do smanjenja nivoa testosterona u telu jer se testosteron i kortizol, hormon koji se proizvodi u visokim nivoima tokom perioda hroničnog stresa, proizvode iz istog prekursora u telu. Zbog toga će velika potražnja za kortizolom imati negativan uticaj na proizvodnju testosterona. Meditacija, vežbe disanja, više sna, kao i ashvagandha mogu pomoći.

Prioritet treba dati laganim vežbama kao što je svakodnevno brzo hodanje
Prioritet treba dati laganim vežbama kao što je svakodnevno brzo hodanjefoto: Shutterstock

Krećite se

Prioritet treba dati laganim vežbama kao što je svakodnevno brzo hodanje, ali takođe razmislite o aerobiku, zumbi ili džogiranju dva puta nedeljno ukoliko vam to prija.

Vežbe uma i tela poput joge se posebno preporučuju jer takođe neguju nervni sistem i nadbubrežne žlezde. Studije takođe pokazuju da zdrav seksualni život gde uživate u redovnom seksu, takođe pozitivno utiče na testosteron.

Ne zaboravite da provodite vreme na otvorenom da biste dobili zdravu dozu vitamina D jer studije pokazuju da vitamin D može povećati nivo testosterona. Iako veza između vitamina D i testosterona nije u potpunosti dokazana, vitamin D je i dalje neophodan za opšte zdravlje, posebno u menopauzi i postmenopauzi.

Prenela: O.M.

(izvor: miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track