7 stvari koje mogu smanjiti efikasnost antibebi pilule: Neke od njih koristimo svakodnevno
Foto: Annette Riedl / DPA / Profimedia

oprezno

7 stvari koje mogu smanjiti efikasnost antibebi pilule: Neke od njih koristimo svakodnevno

Zdravlje žena -

Kao i kod drugih medikamenata, postoji niz kontraindikacija kada je u pitanju uzimanje takozvane anti-bebi pilule i istovremena konzumacija određenih vrsta namirnica. Naime, neki suplementi, pića ili hrana mogu smanjiti efikasnost same pilule - i naravno, to može dovesti do neželjenih posledica.

Problem sa drugim dijetetskim suplementima je taj što će povećati neprijatne sporedne efekte same pilule, kao što su mučnina ili glavobolja.

Možda nikada niste čuli za tako nešto, ali veoma je važno da proučite i zapamtite ovu listu stvari koje inače često konzumiramo – i da ih izbegavate. Samo tako možete biti istinski mirni kada je u pitanju zaštita od neželjenog začeća.

Grejpfrut

Ovo voće bogato vitaminom C uobičajen je deo dijeta za mršavljenje jer se kaže da pomaže u sagorevanju masti. Pored toga, ovo popularno citrusno voće ima niz prednosti za vaše telo, na primer, ima antikancerogeno dejstvo i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Međutim, poznato je i da ovo gorko voće u nekim slučajevima treba izbegavati – jer smanjuje efikasnost određenih lekova, uključujući i kontracepcijske pilule. Osim toga, grejpfrut smanjuje količinu estrogena koju telo razgrađuje, što će povećati nivo ovog hormona u telu. Zbog toga bi konzumacija ovog citrusnog voća mogla povećati neke od neželjenih efekata same pilule.

Uzimanje više od 1.000 mg može povećati neželjene efekte pilule kao što su mučnina, nadimanje i glavobolja
Uzimanje više od 1.000 mg može povećati neželjene efekte pilule kao što su mučnina, nadimanje i glavoboljafoto: Profimedia

Vitamin C

Ovaj vitamin je oduvek imao dobru reputaciju kao čudotvorni sastojak koji nam pomaže da ostanemo zdravi. Međutim, ni sa vitaminom C ne treba preterivati.

Dobra vest je da konzumiranje vitamina C neće smanjiti efikasnost pilule, ali istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Elon i Penn State Universiti u Severnoj Karolini pokazuje da uzimanje više od 1.000 mg može povećati neželjene efekte pilule kao što su mučnina, nadimanje i glavobolja.

Crvena detelina

Žene koje imaju problema sa PMS-om ponekad smanjuju svoje probleme upotrebom crvene deteline. Ova čudesna biljka pomaže i kod simptoma menopauze, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, ublažava upale kože i sprečava respiratorne infekcije.

Međutim, ako uzimate pilule, trebalo bi da izbegavate ovu biljku jer sadrži izoflavon koji oponaša estrogen i može povećati neželjene efekte same pilule.

Laneno seme sadrži fitoestrogene, biljne hemikalije koje oponašaju estrogen i tako mogu uticati na efikasnost kontracepcijskih pilula
Laneno seme sadrži fitoestrogene, biljne hemikalije koje oponašaju estrogen i tako mogu uticati na efikasnost kontracepcijskih pilulafoto: Profimedia

Laneno seme

Ove semenke su u poslednje vreme veoma popularne među onima koji vode računa o zdravoj ishrani jer, između ostalog, odlično utiču na varenje. Međutim, ako koristite hormonsku zaštitu, bolje ih je izbegavati. Naime, prema University Health News-u, laneno seme sadrži fitoestrogene, biljne hemikalije koje oponašaju estrogen i tako mogu uticati na efikasnost kontracepcijskih pilula.

Alkohol

Iako alkoholna pića neće direktno uticati na efikasnost pilule, dešava se da žene zaborave da uzmu pilulu jer su pod dejstvom alkohola. Takođe, ako preterate i povratite, pilula koju ste uzeli u roku od dva sata pre toga neće imati dovoljno vremena da se razgradi i deluje.

Kamilica može povećati neželjene efekte pilula
Kamilica može povećati neželjene efekte pilulafoto: Profimedia

Kamilica

Zvuči neverovatno, ali čak i nešto tako blago poput kamilice može poremetiti efikasnost pilule za kontrolu rađanja. Čaj od kamilice je omiljeno piće za opuštanje, ali obe vrste ove biljke, rimska i nemačka kamilica, nisu najbolji izbor za žene koje uzimaju kontraceptivne tablete. Rimska kamilica se razlaže u jetri i stoga može da stupi u interakciju sa kontracepcijom.

S druge strane, nemačka kamilica može povećati neželjene efekte medikamenata - među njima i one povezane sa pilulama za kontrolu rađanja. Dakle, budite oprezni sa čajem od kamilice.

Beli luk u kapsulama

Ljudi konzumiraju beli luk u kapsulama iz različitih razloga, ali ovaj dodatak može smanjiti efikasnost pilule za kontrolu rađanja. Naime, vaše telo razgrađuje estrogen u kontracepcijskim pilulama kako bi ga eliminisalo, a koncentrovani beli luk će pojačati taj razgradnju. Rezultat takve kombinacije je da pilula neće delovati kako bi trebalo.

Prenela: O.M.

(izvor: Žena.net.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track