Mnogi faktori utiču na menstrualni ciklus, tako da postoji mnogo razloga zbog kojih je menstruacija možda došla ranije. Ovo se može desiti zbog stresa, uzimanja određenih lekova ili drugih zdravstvenih problema.

Menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. Prosečno trajanje ciklusa je 28 dana, ali ne postoje pravila i ciklus koji traje između 21 i 35 dana se smatra normalnim. Ako menstrualni ciklus traje manje od 21 dana, smatra se da se menstruacija javila ranije nego inače, a to se može desiti iz više razloga.

Prevremena menstruacija obično nije razlog za brigu i paniku, ali je ponekad ipak dobro istražiti o čemu se radi.

Mnogi faktori utiču na menstrualni ciklus, tako da postoji mnogo razloga zbog kojih je menstruacija možda došla ranije. To se može desiti zbog stresa, uzimanja određenih lekova ili drugih zdravstvenih problema. Ovo mogu biti mogući razlozi.

Perimenopauza

Perimenopauza je faza koja se javlja pre menopauze, najčešće kod žena u srednjim 40-im godinama, i traje oko četiri godine. Tokom ovog perioda, nivo hormona kod žene uveliko varira, pa može doći i do neredovnih menstruacija. To znači da ćete menstruaciju dobiti ranije ili kasnije nego inače.

mucnina-nakon-vezbanja-shutterstock-2322940073.jpg
Shutterstock 
Prekomerno vežbanje može izazvati neredovne menstruacije ili dovesti do amenorejefoto: Shutterstock

Intenzivna vežba

Prekomerno vežbanje može izazvati neredovne menstruacije ili dovesti do amenoreje, odnosno potpunog odsustva menstruacije. Takvo stanje se često javlja kod sportistkinja koje mnogo treniraju. Ako telo nema dovoljno energije, ne može proizvesti količinu reproduktivnih hormona koja mu je potrebna za normalnu ovulaciju.

Nagle promene telesne težine

Velika kolebanja telesne težine često mogu da dovedu do ranih, neredovnih ili izostanka menstruacije, a to su potvrdile i brojne studije. Ako ste u kratkom vremenskom periodu izgubili ili se mnogo ugojili, moguće je da ćete primetiti promene u menstrualnom ciklusu.

Stres

Stres negativno utiče na naše psihičko i fizičko zdravlje, a velika količina stresa može poremetiti nivo hormona i tako izazvati neredovne menstruacije. Ako patite od anksioznosti ili ste se suočili sa nekom vrstom traume, to može uticati na vašu hormonsku ravnotežu.

umor-iscrpljenost-shutterstock-2296399195.jpg
Shutterstock 
Velika količina stresa može poremetiti nivo hormona i tako izazvati neredovne menstruacijefoto: Shutterstock

Promene u uobičajenoj rutini

Istraživanja su pokazala da žene koje nemaju redovnu rutinu, poput onih koje rade noćne smene, često imaju problema sa neredovnim menstrualnim ciklusom.

Uzimanje određenih lekova

Neki lekovi, kao što su antikoagulansi, takođe mogu uticati na menstrualni ciklus i tako izazvati kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju. Uzimanje kontracepcijskih pilula ili hitne kontracepcije (pilula ujutro nakon) takođe direktno utiče na ovulaciju i menstrualni ciklus.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je uobičajeno stanje uzrokovano hormonskom neravnotežom. Pogađa 1 od 10 žena u reproduktivnom dobu, a mnoge od njih čak i ne znaju da imaju PCOS dok ne naiđu na poteškoće u pokušaju da zatrudne. Pored problema sa plodnošću, PCOS takođe može izazvati neredovne ili odsutne menstruacije.

policisticni-jajnici-shutterstock-1851113617.jpg
Shutterstock 
Ako sumnjate na endometriozu, svakako razgovarajte sa svojim lekarom o tomefoto: Shutterstock

Endometrioza

Endometrioza je poremećaj koji pogađa žene u reproduktivnom dobu, a javlja se kada tkiva koja normalno oblažu unutrašnjost materice počnu da rastu van materice.

Kada su delovi endometrijuma izvan materice, mogu izazvati čitav niz problema i neprijatnih simptoma, uključujući neredovne, preuranjene, bolne i obilne menstruacije. Ako sumnjate na endometriozu, svakako razgovarajte sa svojim lekarom o tome.

Dijabetes ili bolest štitne žlezde

Neke bolesti kao što su dijabetes ili poremećaji štitne žlezde mogu dovesti do nepravilnog i nepravilnog krvarenja. Međutim, uz ranu menstruaciju javljaju se i neki drugi simptomi, pa je važno obratiti pažnju na signale koje vaše telo šalje.

Kada posetiti doktora?

Prevremena menstruacija obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako vam je ciklus neredovan i često se dešava da vam je menstruacija rana, možda bi ipak trebalo da razgovarate sa lekarom i utvrdite uzrok. Nepravilan menstrualni ciklus može ukazivati na neke druge osnovne zdravstvene probleme, pa je uvek najbolje proveriti o čemu se radi.

Prenela: O.M.

(izvor: Žena.Net.hr/Zdravlje.Kurir.rs)