5 znakova da se suočavate sa menopauzom: Mogu se pomešati sa tegobama usled letnjih vrućina
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

5 znakova da se suočavate sa menopauzom: Mogu se pomešati sa tegobama usled letnjih vrućina

Zdravlje žena -

U letnjim mesecima, mnoge žene mogu mučiti talasi vrućine i prekomernog znojenja kako temperature počnu da rastu, ali stručnjaci upozoravaju da to ne mora biti samo zbog promenljivog vremena, već da zapravo može biti znak menopauze.

Menopauza se najčešće dešava u 40-im i 50-im godinama života, kao prirodni deo biološkog starenja koji označava kraj plodnih godina, međutim ponekad se može desiti i ranije, čak i u 30-im godinama.

Kada je reč o identifikaciji znakova i simptoma menopauze, mnoge žene znaju da uoče tradicionalne talase vrućine, ali stručnjaci navode da postoji ukupno 62 različita simptoma povezana sa menopauzom i da je samo jedan procenat žena svestan toga.

Dr Džejmi Vin, doktor farmacije, otkrio je da postoji pet ključnih simptoma na koje žene treba da obrate pažnju, posebno tokom letnjih meseci kada ih mogu pomešati sa visokim temperaturama i letnjim vremenskim prilikama.

Umor je posledica sniženih nivoa estrogena i progesterona koji mogu uticati na regulaciju energije
Umor je posledica sniženih nivoa estrogena i progesterona koji mogu uticati na regulaciju energijefoto: Shutterstock

Umor

Tokom menopauze, žene mogu iskusiti umor zbog kombinacije faktora, ali pre svega umor je posledica sniženih nivoa estrogena i progesterona koji mogu uticati na regulaciju energije.

Ovo zauzvrat može ići ruku pod ruku sa poremećajima sna, promenama raspoloženja, fizičkim simptomima i promenama u metabolizmu zbog kojih se mnoge žene osećaju iscrpljeno, prenosi Gloucestershire Live.

- Rešavanje umora tokom menopauze često uključuje holistički pristup i podrazumeva praktikovanje zdravog načina života, upravljanje stresom i konsultacije sa zdravstvenim radnicima za potencijalne tretmane - kaže dr Vin.

Vrtoglavice

Osećaj vrtoglavice se često može pomešati sa dehidracijom nakon boravka na suncu, ali to takođe može biti pokazatelji menopauze.

Hormonski poremećaji mogu ometati ravnotežu tečnosti u unutrašnjem uhu, što je ključno za ravnotežu, a to dovodi do vrtoglavice. Ovaj osećaj može biti pogoršan drugim faktorima kao što su fluktuacije krvnog pritiska, stres i starenje.

Hormoni utiču na tkivo dojke, a njihova neravnoteža može dovesti do povećane osetljivosti i nelagodnosti
Hormoni utiču na tkivo dojke, a njihova neravnoteža može dovesti do povećane osetljivosti i nelagodnostifoto: Profimedia

Osetljivost dojki

Još jedan simptom na koji bi žene mogle da obrate pažnju je osetljivost grudi, koja se često javlja zbog hormonskih fluktuacija.

- Hormoni utiču na tkivo dojke, a njihova neravnoteža može dovesti do povećane osetljivosti i nelagodnosti. Dok je osetljivost dojki češća u fazi perimenopauze, još uvek se može iskusiti tokom menopauze zbog ovih hormonskih promena - objasnio je dr Vin.

Tanjenje kose

Još jedan čest simptom menopauze o kome se retko govori je tanja kosa, koja ponekad može biti pogubna za žene jer utiče na njihov ukupan izgled i samopouzdanje.

- Tokom menopauze, mnoge žene doživljavaju proređivanje kose zbog hormonalnih promena. Kako se nivoi estrogena smanjuju, to može pomeriti ciklus rasta kose, što dovodi do toga da kosa postaje finija i tanja. Pored toga, opadanje nivoa hormona može uticati na folikule dlake i smanjiti njihovu sposobnost da proizvode novu kosu. Genetika, stres i način ishrane takođe mogu doprineti proređivanju kose tokom menopauze - kaže dr Vin.

Hormonske promene u menopauzi utiču na strukturu i kvalitet noktiju
Hormonske promene u menopauzi utiču na strukturu i kvalitet noktijufoto: Shutterstock

Lomljivi nokti

Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju su lomljivi nokti. Kako nivoi estrogena opadaju, drugi uobičajeni simptom koji žene mogu iskusiti su lomljivi nokti, što je posledica hormonske promene koja utiče na njihovu strukturu i kvalitet. Kao rezultat, to znači da mogu biti sve krhkiji i često se prosuti ili puknuti.

Da bi se rešio problem, uravnotežena ishrana je ključna, kao i pravilna nega noktiju. Međutim, preporučljivo je da se konsultujete sa svojim lekarom farmaceutom pre nego što se odlučite za bilo kakve tretmane ili dodatke ishrani.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track