Da li bi tokom ciklusa trebalo uzimati gvožđe? Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Da li bi tokom ciklusa trebalo uzimati gvožđe? Evo šta kažu stručnjaci

Zdravlje žena -

Žene tokom menstrualnog krvarenja gube gvožđe, a one koje jako krvare mogu biti posebno osetljive na gubitak gvožđa što vodi u anemiju. Evo na koji način možete olakšati tegobe.

- Svaka žena koja ima menstruaciju svaki mesec gube nešto krvi pa samim tim i malo gvožđa - rekao je Fran Hajdanek, doktor medicine, ginekolog i saradnik Američkog ginekološkog koledža.

Većina žena može da reši ovaj problem kroz namirnice bogate gvožđem, dok druge koje imaju jako krvarenje, možda će morati uz konsultaciju sa lekarom da uzimauju suplemente kako bi podigle nivo gvožđa, kažu stručnjaci.

Kako menstruacija dovodi do gubitka gvožđa?

Gvožđe ima značajnu ulogu u mnogim različitim telesnim sistemima.

- Gvožđe je glavna komponenta u skladištenju i transportu kiseonika kroz telo. Gvožđe je takođe uključeno u metabolizam energije i sintezu DNK, aminokiselina i hormona, a veo a je važno za održavanje dobrog imunog sistema - rekla je za Very Well Leah Barron, dijetetičar.

Ona ističe da nedostatak gvožđa i anemija mogu izazvati niz simptoma uključujući:

gvožđe, suplement gvožđa, anemija, nedostatak gvožđa
foto: Shutterstock

Pošto nedostatak gvožđa utiče na vaša crvena krvna zrnca, može dovesti do toga da vaša krv bude više ružičasta, a manje crvena.

Istraživanja sugerišu da oko 5 odsto žena spada u ovu kategoriju pa će iz tog razloga najveroavtnije morati da uzimaju i suplementaciju.

- Iako je suplementacija gvožđem možda neophodna za neke ljude, za većinu je dovoljno da u periodu menstruacije u svoju ishranu dodaju više namirnica koje sadrže gvožđe - rekao je Fran Haidanek, ginekolog i saradnik Američkog ginekološkog koledža.

Stručnjaci ističu da ne bi trebalo da počnete odmah da uzimate suplemente gvožđa samo zato što ste osetili simptome nedostatka gvožđa. Mnogi od tih simptoma mogu ukazivati i na druge zdravstvene probleme, pa ako ih imate, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate dodatke gvožđa.

zeleno listanot povrće, zeleno povrće, lisnato povrće
foto: Shutterstock

Kako uneti više gvožđa kroz ishranu?

Gvožđe se nalazi u mnogim namirnicama koje možda već jedete a najviše ga ima u:

  • Mesu(posebno crveno meso, ali svinjetina i živina takođe imaju gvožđe)
  • Jajima
  • pasulju i mahunarkama
  • morskim plodovima
  • orašastim plodovima i semenkama
  • tamno zelenom lisnatom povrću
  • urmama, suvom grožđe, suvim šljivama

- Stručnjaci obično preporučuju da jedete meso kako bi se povećao nivo gvožđa jer meso sadrži takozvano hem gvožđe, koje se apsorbuje i koristi malo lakše u organizmu od gvožđa u hrani biljnog porekla - rekao je Barron.

Prenela: O.M.

(izvor: verywellhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Bonus video:

00:10

Mentorski program za žene Jedinstvena i važna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track