Ovo su najčešći razlozi za posetu ginekologu: Pojačan sekret je prvi na listi
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prim. dr Aleksandra Kostić otkriva

Ovo su najčešći razlozi za posetu ginekologu: Pojačan sekret je prvi na listi

Zdravlje žena -

Pitali smo prim. dr Aleksandru Kostić, ginekologa- endokrnologa koje su to najčešće intimne tegobe koje pacijentkinje dovode u njenu ordinaciju. Evo šta nam je rekla...

- Važno je da ste upoznati da na zdravlje genitalne regije utiče i opšte zdravstveno stanje. Loše zdravstveno stanje, stres, uznemirenost smanjuju otpornost sluzokože vagine. Najčešće intimne tegobe zbog kojih mi se pacijentkinje javljaju su svrab, bol, pojačan vaginalni sekret, vaginalna suvoća i bolni seksualni odnosi. Sve ove tegobe, ukoliko se često ponavljaju i dugo traju, dovode do negativnog stava o samoj sebi i problema u odnosu sa partnerom - kaže doktorka Aleksandra Kostić i navodi 4 najčešća razloga za odlazak kod ginekologa:

Pojačan sekret

Pojačan sekret je prvi znak bilo kakvog poremećaja vaginalne sredine. Pojačan sekret mogu prouzrokovati bakterije, paraziti, gljivice ili virusi, mehaničke iritacije-uske pantalone, sinetički donji veš i dnevni ulošci.

Vaginalna suvoća

Vaginalna suvoća se najčešće javlja u menopauzi a usled nedostatka hormona.

Svrab u predelu genitalija

Svrab u predelu genitalija mogu izazvati alergije /na sintetički donji veš, sapun, kondom itd/, infekcije, tesne pantalone, dnevni ulošci...

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije-kandidijaza-Candida albicans se u zdravoj vaginalnoj sredini nalazi u ravnoteži u izbalansiranom ekosistemu, a samo u određenim okolnostima gljivice počnu da bujaju i dovode do infekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track