Tokom menopauze smanjuju se vrednosti ženskog polnog hormona estrogena, a povećava se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Estrogenima zaštitnu ulogu u ženskom telu, jer pomaže u održavanju elastičnosti krvnih sudova, smanjuje nivoe lošeg LDL holesterola i povećava nivo dobrog HDL holesterola. Kada nivo estrogena opada, ova zaštita se smanjuje, što dovodi do povećanog rizika od ateroskleroze i srčanih bolesti, navode na Instagramu kardiolozi dr Svetislav Mališić i dr Goran Popović.

U ovom slučaju omega-3 masne kiseline mogu da igraju ključnu ulogu, jer pružaju dodatnu zaštitu tako što regulišu vrednosti masnoća, smanjuju upalne procese i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, otkrivaju i pojašnjavaju:

omega-3.jpg
Shutterstock 
najbolji su prirodni izvorifoto: Shutterstock
  • Smanjuju trigliceride: Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti
  • Snižavaju holesterol: Omega-3 masne kiseline povećavaju nivo dobrog HDL holesterola i smanjuju novo lošeg LDL holesterola, što pomaže u prevenciji ateroskleroze
  • Smanjuju upalne procese: Ovo može da pomogne u sprečavanju oštećenja krvnih sudova i smanjenju rizika od srčanih bolesti
  • Regulišu srčani ritam i smanjuju rizik od aritmija: Ovo je posebno važno za žene u menopauzi, koje su u povećanom riziku od razvoja srčanih problema.

Najbolji prirodni izvori omega-3 masne kiselinesu su u namirnicima kao što su riblje ulje, masnija riba, semenke lana, čia semenke, orašasti plodovi.

Pripremila: Nataša Lazović