Povodom obeležavanja 20. septembra Svetskog dana ginekoloških karcinoma podsećamo vas zašto je uočavanje početnih znakova i simptoma od vitalnog značaja za ranu dijagnozu i lečenje. 


Abnormalno krvarenje/pražnjenje

- Svaku vrstu abnormalnog krvarenja treba ispitati, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon seksualnog odnosa ili krvarenje u postmenopauzi može biti znak raka grlića materice ili materice i može se javiti i kod drugih ginekoloških karcinoma, kaže dr Narendra Pisal, konsultant ginekolog na Londonskoj ginekologiji:

- Ove simptome bi trebalo ispitati bez odlaganja.


Kvržice, izbočine ili čirevi

- Kanceri vulve se često predstavljaju kao kvržice i kvrge ili čirevi, koji se lako napipaju bez traženja, tako da možete osetiti nešto neobično dok idete u toalet ili tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje i sedenje - objašnjava Pisal i naglašava:

- Ako je vaša kvržica uporna i ne nestaje, vreme je da proverite o čemu se radi.

Stalni svrab

- Uporni svrab dole bez pratećih simptoma mogao bi biti predkancerozni znak raka vulve, upozorava Pisal:

- Ovo se takođe može manifestovati kao osetljivost vulve, bol ili osećaj pečenja.

profimedia0124611500.jpg
Profimedia Uočavanje ranih znakova i simptoma ovih bolesti je od vitalnog značaja, a nadimanje je jedan od njih

Nadimanje / nadimanje stomaka

- Svi imamo dane da se osećamo naduto, posebno u određenim trenucima tokom ciklusa, ali ako se osećate stalno naduveno ili imate nadimanje stomaka (gde je stomak vidljivo veći), onda to može biti znak raka jajnika - upozorava Pisal.

Prema njegovim rečima neke dame sa ovim simptomima opisuju da ne mogu da stanu u farmerke ili pantalone, ali nisu primetile nikakvo povećanje telesne težine, u stvari može doći do gubitka težine.

Nova pojava bolova u stomaku

- Dok je većina žena možda navikla na bol u stomaku, nakon 45. novi početak bola u stomaku mogao bi biti znak raka jajnika i treba potražiti medicinsku pomoć kaže Pisal:

- Pre 45. godine, verovatnije je da će bol u stomaku biti daleko manje zlokoban, kao što je infekcija ili drugi ginekološki problem kao što je endometrioza, što naravno može zahtevati i lekara.

Alarmantna statistika

U Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih karcinom grlića materice.

Šta da radite ako osetite neki od ovih simptoma?

Ako osetite bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja, važno je da ne paničite jer oni mogu biti uzrokovani nečim mnogo manje ozbiljnim, međutim jedini način da budete sigurni jeste da posetite lekara.

- Testovi razmaza traže abnormalne ćelije mnogo pre nego što postanu kancerogene“, objašnjava Pisal:

- Lečenjem bilo koje abnormalnosti, rizik od razvoja raka grlića materice se značajno smanjuje.

Ginekolog takođe podstiče sve da se uvere da su se vakcinisali protiv humanog papiloma virusa.

Ovo se trenutno nudi devojčicama i dečacima u srednjoj školi, kaže Pisal i dodaje:

- Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa smanjuje rizik od raka grlića materice za skoro 90 %.

Prenela: V.N.

Izvor: Independent.co.uk/ Zdravlje.Kurir.rs