Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći endokrinološki problem od koga pate žene savremenog doba. Skoro svaka deseta žena ima ovaj sindrom, kaže na Instagramu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane, a prati ga skup simptoma kao što su izmenjeni policistični jajnici, poremećaj menstrualnog ciklusa, pojačana maljavost zbog povećanog nivoa androgena (muških hormona), pojava aknu, gojaznost i insulinska rezistencija.

- Veoma često je kod žena prisutan hiperandrogenizam, odnosno povišen nivo muških hormona kao što su testosteron, androstenedion i DHEAS, a čak 50 odsto žena ima prekomernu telesnu težinu. Kod njih se u kasnijim godinama javljaju sve metaboličke komplikacije gojaznosti, od kojih je najznačajnija dijabetes - dodaje doktorka. 

Prisustvo cista ne mora uvek značiti da osoba ima PCOS i obrnuto, osoba sa ovim sindromom ne mora nužno da ima ciste na jajnicima, iako se on upravo tako zove. Sindrom je složen poremećaj koji utiče ne samo na reproduktivni sistem, već i na metaboličke procese, hormone i druge sisteme u telu. 

neplodnost-shutterstock-1531882157.jpg
Shutterstock Neplodnost kao jedna od najtežih posledica

- Kod žena sa sindromom policističnih jajnika najveći problem (osim gore navedenih) predstavlja sterilitet. Ovakve žene imaju anovulatorne cikluse koji se otkrivaju merenjem progesterona 21. dana ciklusa (ukoliko menstruacija traje 28 dana i pomera se uzimanje u odnosu na dužinu ciklusa). Ukoliko je progesteron manji od 30nmol/l znači da do ovulacije nije došlo - objašnjava endokrinolog.

Kada može da zavara?

Ono što je zanimljivo jeste, da dosta žena nema sve navedene simptome, nego samo neke od navedenih i da je ponekad teže posumnjati da se radi o sindromu policističnih jajnika, naročito kod mršavih žena koje imaju redovne menstruacije.

- Najčešći laboratorijski pokazatelj sindroma policističnih jajnika jeste povišen nivo LH i visok odnos LH/FSH. Ovi hormoni kao i androstenedion, estradiol, DHEAS, testosteron, uzimaju se 3. dana ciklusa, osim progesterona, koji se uzima 21. dana ciklusa.
Lečenje bi trebalo da bude multidisciplinarno i da podrazumeva vođenje od strane ginekologa, endokrinologa i nutricioniste - zaključuje dr Dangubić.

Pripremila: Nataša Lazović