Američki lekari upozoravaju na porast još jednog oblika raka kod mladih ljudi: raka dojke. Američko društvo za rak (ACS) je upravo objavilo svoju statistiku raka dojke 2024, naglašavajući pojavu i trendove raka dojke.

Prema njihovim nalazima, stope raka dojke među ženama mlađim od 50 godina postaju sve češće uprkos ogromnim skokovima u lečenju raka dojke u poslednjih nekoliko decenija.

rak-dojke-shutterstock-2201529651.jpg
Shutterstock 

Rast incidence za 1% godišnje

Novi izveštaj pokazuje da se smrtnost od raka dojke smanjila za 44 odsto od kasnih 1980-ih. Ovi podaci su rezultat napretka u lečenju i ranijeg otkrivanja putem skrininga.

Prema izveštaju, postoji kontinuirani trend rasta incidencije raka dojke, koji raste za 1 odsto godišnje tokom 2012-2021, sa najvećim porastom kod žena mlađih od 50 godina (1,4 odsto godišnje) i azijskih Amerikanaca/pacifičkih ostrva. žene bilo kog uzrasta (2,5-2,7 odsto godišnje).

Oštre rasne razlike

Američki izveštaj istakao je oštar rasni disparitet koji traje decenijama.

Crnkinje i dalje imaju veće šanse da umru od bilo koje vrste raka dojke nego bele žene. Crnkinje i dalje imaju 38 odsto veću stopu smrtnosti od raka dojke nego bele žene, uprkos 5 odsto manjoj incidenci.

Među ženama azijsko-američkih i pacifičkih ostrva (AAPI) mlađim od 50 godina, dijagnoza raka dojke porasla je za 50 procenata od 2000. Stope raka dojke kod AAPI žena mlađih od 50 godina sada su veće od onih kod crnki, latinoameričkih, Indijanki i domorodaca Aljaske. iste starosne grupe. U 2000. godini, AAPI žene mlađe od 50 godina imale su drugu najnižu stopu raka dojke.

stockphotomaturefemaledoctorassistingyoungpatientundergoingmammogram130569779.jpg
Shutterstock 

Stope smrtnosti nastavljaju da opadaju

- Ohrabrujuća vest je da stope smrtnosti od raka dojke nastavljaju da opadaju zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju i lečenju. Ali budući napredak može biti osujećen povećanjem incidencije, posebno među mlađim ženama i posledicama pandemije COVID-19, kao što je odložena dijagnoza zbog prekida u skriningu - rekla je za "American Cancer Society" Angela Giakuinto, naučni saradnik, istraživanč za praćenja raka u Američkom društvu za rak i glavni autor studije.

Njen kolega naglašava da je važno obezbediti visokokvalitetan skrining i lečenje za svaku ženu.

- Današnje žene imaju mnogo manje šanse da umru od raka dojke, ali alarmantni dispariteti i dalje ostaju, posebno za azijske Amerikanke, stanovnike pacifičkih ostrva, Indijanke i crne žene. Ove praznine treba ispraviti kroz sistematske napore da se osigura pristup visokokvalitetnom skriningu i lečenju za svaku ženu - rekao je dr Vilijam Dahut, glavni naučni službenik u Američkom društvu za rak.

Prenela: O.M.

Izvor: hindustantimes.com/Zdravlje.Kurir.rs