Jajnici su dva sićušna organa ovalnog oblika koja se nalaze u donjem delu karlice. Kao deo ženskog reproduktivnog sistema, one su "glavni igrač" tokom menstrualnog ciklusa, reprodukciji i izvor su hormona estrogena i progesterona. Što je još važnije, jajnik oslobađa jajašce svakog meseca (poznato kao ovulacija). A ako ste 'zauzeti' tokom ovog plodnog perioda i spermatozoid oplodi jajašce, možda ćete imati bebu za devet meseci.

Šta uzrokuje bol u jajnicima?

Obično, ako osećate bol u jajnicima, to je povezano sa menstruacijom ili ovulacijom. Ali u drugim slučajevima, bol u jajnicima može biti simptom skrivenog i dubljeg stanja. Ovo su neki od glavnih razloga za bol u jajnicima.

Čiste jajnike

Ciste mogu da se pojave na jajniku u bilo kom trenutku. Ciste su ispunjene bezopasnom tečnošću (ali mogu da budu i čvrste) i verovatno je da ako imate jednu ili dve, nećete ni primetiti.

Ali u drugim slučajevima, one mogu biti veoma problematične, izazivajući bol u karlici, donjem delu leđa, pa čak i ponekad u butinama. Posebno možete primetiti ovaj bol u karlici tokom seksa ili menstruacije.

Ostali simptomi:

  • mučnina/povraćanje
  • bolovi tokom defekacije
  • bolne dojke
  • osečaj punoće u stomaku
  • pritisak mokraćne bešike/češće mokrenje

Lečenje: Vaš lekar može predložiti uzimanje pilula za kontrolu rađanja kako bi se sprečilo dalje formiranje ciste. Sve dok ciste ne izazivaju bol i ne izgledaju sumnjivo na rak, mogu se posmatrati kroz serijske transvaginalne ultrazvuke. Ako ciste brzo rastu ili su velike, sumnjivog izgleda ili izazivaju bol, onda se može razmotriti operacija.

ultrazvuk-shutterstock-2249605625.jpg
Shutterstock Ciste mogu da se pojave na jajniku u bilo kom trenutku

Endometrioza

Ako imate endometriozu, tkivo slično onome što oblaže unutrašnjost vaše materice (poznato i kao endometrijum) raste izvan materice.

Normalno, endometrijum se izbacuje svakog meseca tokom vašeg ciklusa. Ali kada raste na spoljašnjoj strani materice, zarobljava se i može razviti adhezije i ožiljno tkivo. Kada ovo tkivo pokrije vaše jajnike, može izazvati neopisivi bol.

Ostali simptomi su:

Lečenje: Postoje kućne medicinske i hirurške opcije koje pomažu u ublažavanju simptoma endometrioze i upravljanju potencijalnim komplikacijama. Vaš lekar će verovatno pokušati sa standardnim opcijama lečenja, kao što je propisivanje kontrole rađanja, ali može odlučiti da je operacija neophodna ako se stvari ne poboljšaju.

Inflamatorna bolest karlice

Najčešće se javlja kod žena od 15 do 25 godina - pogađa jajnike, matericu i jajovode. Američko udruženje za seksualno zdravlje identifikovalo je ovu bolest kao vodeći uzrok neplodnosti kod žena u Sjedinjenim Državama.

Ova infekcija reproduktivnih organa i genitalnog trakta može nastati sama ili se može preneti polnim putem. Vaš lekar može da dijagnostikuje inflamatornu bolest karlice tokom karličnog pregleda.

Moguće je da imate ovu bolest bez ikakvih simptoma ili da se simptomi inflamatorne bolesti karlice pomešaju sa drugim stanjima kao što su ciste jajnika, vanmaterična trudnoća ili upala slepog creva.

Ostali simptomi:

  • bol u karlici
  • bol tokom seksa
  • pečenje prilikom mokrenja
  • mučnina/povraćanje
  • neredovno krvarenje
  • promena vaginalnog iscedka
  • groznica, mrzlica

Lečenje: Vaš lekar će obično prepisati antibiotike ili antimikrobne agense, ali će vam možda biti potreban dodatni krug lečenja da biste se potpuno rešili bolesti.

bol-u-predelu-pupka-shutterstock-2403222651.jpg
Shutterstock Možete primetiti ponavljajući bol oko područja jajnika tokom menstruacije

Bolna ovulacija

Bol u ovulaciji naziva se 'mittelschmerz', što potiče od nemačkih reči za "bol" i "sredina" što se odnosi na bol u sredini ciklusa.

Putovanje jajašceta do oslobađanja iz jajnika dešava se na ili oko 14. dana tipičnog menstrualnog ciklusa. Većina nas nema pojma da se to dešava i ne oseća ništa. Ali neki od nas će primetiti prilično intenzivan bol na jednoj ili obe strane tela. Ovo može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Mogu se javiti i krvarenje, mučnina i povećana cervikalna sluz (superplodni iscedak).

Lečenje: Nažalost, ne postoji dostupan tretman za ovulacijski bol, iako simptome možete ublažiti grejanjem i lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta. POjedine žene uz konsultaciju sa svojim gniekologom odlučuju se za pilule za kontrolu rađanja koje sprečavaju ovulaciju i njene neželjene efekte.

Menstrualni bol

Takođe možete primetiti ponavljajući bol oko područja jajnika tokom menstruacije. Menstrualni grčevi mogu biti prilično jaki. I, moguće je da je intenzivan bol u karlici koji osećate zapravo samo menstrualni bol, a ne vaš jajnik uopšte.

Lečenje: Verovatno već sve znate. Lekovi poput ibuprofena ili acetaminofena i kućni tretmani kao što su jastučići za grejanje su najpotrebniji za bolove tokom menstruacije.

Torzija jajnika

Jajnik je pričvršćen za trbušni zid samo tankim ligamentom. Ovde prolaze krvni sudovi i nervi koji snabdevaju jajnik. Ako je taj ligament uvrnut ili uvrnut, nije nemoguće da se veže u čvor. Torzija jajnika je još verovatnija ako već postoji cista na pomenutom jajniku. To je zato što cista čini jajnik težim i sklonijim pomeranju.

Ostali simptomi:

  • jak bol u jajnicima/donjem stomaku
  • mučnina/povraćanje
  • konvulzija


Lečenje: Torzija jajnika zahteva hitnu medicinsku pomoć ili jajnik može da umre od gubitka krvi.

sindrom-policisticnih-jajnika-shutterstock-720850753.jpg
Shutterstock Fibroidi takođe mogu dovesti do obilnog menstrualnog krvarenja i dugih ciklusa

Fibroidi

Fibroidi su nekancerozne kvržice koje se pojavljuju na sluznici ili zidu materice - obično bez simptoma. Većina neće ni znati da su tu, ali za neke fibroide bol može biti intenzivan.

Fibroidi takođe mogu dovesti do obilnog menstrualnog krvarenja i dugih ciklusa. Oni takođe mogu pokrenuti:

  • tup, uporan ili oštar pritisak i bol u karlici
  • bol u donjem delu leđa
  • nadimanje i otok abdomena
  • bolne menstruacije ili seksualni odnosi
  • osećaj stalne potrebe za mokrenjem

Lečenje: Bol u fibroidi se može lečiti kućnim tretmanima kao što su grejni jastučići, tople obloge, masaža ili lekovi protiv bolova. Krvarenje se često može kontrolisati pilulama za kontrolu rađanja ili drugim hormonima.

Uzmite u obzir i neke promene u načinu života, kao što je dijeta koja se sastoji od ishrane sa celovitim namirnicama i aktivnosti koje smanjuju stres kao što su joga, meditacija ili akupunktura. Ako to ne uspije, operacija može biti opcija.+

ginekologija-rak-jajnika-materica.jpg
Shutterstock 

Rak jajnika
Lako je upasti u paniku kada bukne bol u jajnicima. Ali ako ste u 20-im ili 30-im godinama, šanse da rak izazove bol u jajnicima su male. Otprilike 11 od 100.000 žena boluje od raka jajnika, a prosečna starost dijagnoze je obično oko 63 godine.

Međutim, žene sa porodičnom istorijom raka dojke ili jajnika, ili imaju mutaciju BRCA gena, treba pažljivo pratiti i razgovarati sa svojim lekarom o rizicima. Takođe, tumor jajnika ne znači automatski ni njegov rak. Takođe se javljaju benigni tumori.

Ostali simptomi:

  • gubitak težine
  • bol u karlici
  • osećaj sitosti tokom jela
  • nadimanje ili oticanje stomaka
  • promene u navikama creva
  • često mokrenje

Lečenje: Ako je tumor jajnika benigni, većina lekara će ga paziti pre nego što odluči da li da ga ukloni ili ne. Ako je kancerogen, lekar će odrediti kako dalje. Rano otkrivanje je najbolji pristup, pa ako ste zaista zabrinuti, obratite se svom lekaru.

vanmatericna-trudnoca-test-shutterstock-2117369423.jpg
Shutterstock Ektopična trudnoća obično se javlja u jajovodima.

Ektopična trudnoća

Vanmaterična trudnoća dešava se kada se oplođeno jajašce pričvrsti negde drugde umesto unutar materice. Obično se ektopična trudnoća javlja u jajovodima.

Ostali simptomi:

  • ubod ili oštar bol u karlici, stomaku, ramenu i vratu (različitog intenziteta, može doći i otići)
  • vaginalno krvarenje
  • stomačni simptomi
  • vrtoglavica ili nesvestica


Lečenje: Ako sumnjate da imate vanmateričnu trudnoću, pozovite svog lekara što je pre moguće. Može biti opasno po život ako se ne leči. Ektopična trudnoća će možda morati da bude uklonjena hirurškim putem ili će vam možda biti potrebni lekovi uz pomno praćenje kako biste zaustavili rast ćelija.

Fantomski bolovi

Moguće je misliti da se bol dešava na jajniku, a u stvarnosti se zaista pojavljuje u drugom obližnjem području. Evo nekih uobičajenih stanja koja se mogu pogrešno smatrati bolom u jajnicima:

  • Upala slepog creva - ovaj bol je u blizini pupka ili ponekad na desnoj strani stomaka (za koji možda mislite da je desni jajnik).
  • Zatvor - opšte pravilo je da ako ste prošle nedelje imali manje od tri stolice, verovatno je zatvor.
  • Kamen u bubregu - ovaj bol može biti neverovatno intenzivan i obično se nalazi na leđima, sa strane ili blizu rebara.
    Infekcija urinarnog trakta - bol u centru vaše karlice može biti infekcija urinarnog trakta.

Prenela: O.M. 

Izvor: zena.net.hr/Zdravlje.Kurir.rs