Da li sam previše stara za pokušaj trudnoće?

Razumevanje veze između godina starosti i plodnosti ključno je za planiranje porodice. Promene u ovarijalnoj rezervi i kvalitetu jajnih ćelija igraju značajnu ulogu u vašim šansama za trudnoću. Ovarijalna rezerva se smanjuje, ali i kvalitet jajnih ćelija i zato je izuzetno važno da se o tome informišete i nađete najbolji način da sprečite eventualne probleme na koje možete naići u budućnosti. Načini na koji možete prevenirati probleme je planiranje porodice u kratkom roku, a ukoliko ne postoje uslovi za to, zamrzavanje jajnih ćelija može biti idealna opcija.

Kako godine utiču na plodnost žena?

Jajne ćelije, kao i svi delovi tela, s godinama stare. Najplodnije godine za žene su od kasnih tinejdžerskih godina do kasnih dvadesetih. Nakon 30. godine, plodnost počinje da opada, a posebno nakon 35. godine. Nakon 45. godine, prirodna trudnoća sa sopstvenim jajnim ćelijama veoma je retka.

shutterstock-1470930047.jpg
Shuterstock Nakon 45. godine, prirodna trudnoća sa sopstvenim jajnim ćelijama veoma je retka.

Kako godine utiču na kvalitet jajnih ćelija?

Rađemo se sa određenim brojem jajnih ćelija u jajnicima koje se smanjuju s godinama. Jajnim ćelijama ne opada samo broj već i kvalitet, češće su hromosomske abnormalnosti, što može otežati zatrudnjivanje i povećati rizik od spontanih pobačaja.

Kako godine utiču na matericu?

Sposobnost materice da podrži trudnoću ne opada sa starošću, ali povećava se rizik od stanja poput mioma, polipa i slično.

Kako će godine uticati na moju trudnoću?

Starije trudnice suočavaju se sa većim rizikom od komplikacija kao što su preeklampsija i gestacijski dijabetes. Takođe, može doći do povećanja telesne mase i drugih zdravstvenih problema. Briga o zdravlju pre trudnoće može pomoći u smanjenju rizika.

Šta je ovarijalna rezerva?

Ovarijalna rezerva pokazuje broj preostalih jajnih ćelija u jajnicima i zavisi od početnog broja jajnih ćelija i brzine njihovog opadanja. Različite žene iste starosti mogu imati različite ovarijalne rezerve zbog genetskih faktora, zračenja, hemoterapije, autoimunih poremećaja ili prethodnih operacija.

Kako testirati ovarijalnu rezervu?

Testiranje ovarijalne rezerve uključuje krvni test na Anti-Mullerian Hormon (AMH) i ultrazvučni pregled za procenu broja antralnih folikula. Oba testa pomažu u proceni vaše ovarijalne rezerve, ali ne ukazuju na kvalitet jajnih ćelija.

neplodnost-shutterstock-300641384.jpg
Shutterstock Procenjuje se da u Srbiji svaki šesti par ima problem sa sa začećem.

Šta ako nisam spremna za porodicu?

Ako trenutno niste spremni za trudnoću, možete zamrznuti jajne ćelije. Ovo uključuje procenu vaše ovarijalne rezerve, diskusiju o broju jajnih ćelija i hormonski tretman za njihovo skladištenje.

Šta ako imam vrlo malo jajnih ćelija?

Ako imate veoma mali broj jajnih ćelija ili prolazite kroz preranu menopauzu, možete razmotriti korišćenje jajnih ćelija donora. Razumevanje uticaja godina na plodnost omogućava vam donošenje informisanih odluka koje odgovaraju vašim životnim ciljevima.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Hertsandessexfertility.com/Zdravlje.Kurir.rs