Intrauterine spirale su male, t-oblika spravice koje se ubacuju u matericu kako bi sprečile trudnoću. Postoje dve glavne vrste spirala: bakarne i hormonske. Bakarne koriste prirodna spermicidna svojstva bakra za sprečavanje oplodnje, dok hormonske spirale oslobađaju sintetički oblik hormona progesterona, poznatog kao levonorgestrel, kako bi postigle sličan efekat. Obe vrste su veoma efikasne u sprečavanju trudnoće i popularne zbog dugotrajnog dejstva, koje može da traje pet i više godina. Pored kontracepcije, hormonske spirale se koriste i za ublažavanje obilnih menstruacija i bolnih ciklusa, jer mogu da smanje krvarenje i nelagodnost.

Šta pokazuje nova studija?

Nedavna studija sprovedena u Danskoj osvetlila je moguću vezu između upotrebe hormonskih spirala i raka dojke. Istraživači su analizirali podatke gotovo 80.000 žena koje su koristile hormonske spirale tokom perioda od 20 godina. Na prvi pogled, studija je sugerisala da žene koje koriste ovaj vid kontracepcije imaju manji rizik od raka dojke u poređenju sa onima koje ih ne koriste. Međutim, detaljnija analiza pokazala je složeniju sliku.

dojke-shutterstock-1956836542.jpg
Shutterstock Rizik može da bude relativan i apsolutan

Nakon što su rezultati prilagođeni za različite faktore poput starosti, nivoa obrazovanja i istorije porođaja, podaci su ukazali na blago povećan rizik od raka dojke kod žena koje koriste hormonske spirale. Iako ovaj nalaz može biti zabrinjavajući, važno je naglasiti da studija nije dokazala direktnu uzročno-posledičnu vezu između hormonskih spirala i raka dojke. Pokazala je povezanost, što znači da, iako su ove dve stvari povezane, nije jasno da li same spirale izazivaju povećan rizik.

Razlika između relativnog i apsolutnog rizika

Jedan od ključnih nalaza danske studije jeste da je relativni rizik od raka dojke povećan za 80 odsto kod žena koje koriste hormonske spirale duže od 10 godina. Ipak, ova statistika može da bude pogrešno shvaćena bez dodatnog konteksta. Relativni rizik upoređuje korisnice spirala sa ženama koje ih ne koriste, ali ne daje kompletnu sliku.

U smislu apsolutnog rizika, povećanje je mnogo manje. Na primer, studija ukazuje na to da bi među 10.000 žena koje koriste hormonske spirale mogao da bude 71 dodatni slučaj raka dojke nakon 10 do 15 godina upotrebe. Iako je reč o povećanju, ono i dalje znači da manje od jedan odsto žena doživi rak dojke povezan sa upotrebom hormonskih spirala, što je daleko od alarmantnih brojeva koji se često ističu u medijima.

Ostala istraživanja o hormonskim spiralama i raku

Ova danska studija nije jedina koja istražuje ovu potencijalnu vezu. Jedna veća švedska studija koja je obuhvatila preko 500.000 korisnica hormonskih spirala otkrila je mnogo manji porast rizika od raka dojke - oko 13 odsto. To znači dodatnih 1,46 slučajeva raka dojke na 10.000 žena godišnje. Ovi nalazi su u skladu sa drugim velikim pregledima studija, sugerišući da je porast rizika prisutan, ali nije dramatičan kako se na prvi pogled može činiti.

spirala shutterstock_2199367749.jpg
Shutterstock Spirala ima i zaštitni efekat za pojedine vrste kancera

Švedska studija je, takođe, otkrila zaštitni efekat hormonskih spirala od određenih drugih oblika raka, uključujući rak grlića materice, jajnika i endometrijuma. Ovi rezultati podudaraju se sa istraživanjima o tradicionalnim hormonskim kontraceptivima, koja takođe pokazuju mešovite rezultate - neki rizici su povećani, dok su drugi smanjeni.

Da li treba da se zabrinete?

Za žene koje koriste ili razmišljaju o postavljanju hormonskih spirala, ovi nalazi bi moli da budu zabrinjavajući. Međutim, važno je sagledati rizike u pravom svetlu. Blago povećanje rizika od raka dojke je uravnoteženo sa potencijalnim zaštitnim efektima protiv drugih vrsta raka. Osim toga, faktori koji se tiču životnog stila, poput gojaznosti, pušenja, upotrebe alkohola i fizičke neaktivnosti, igraju daleko značajniju ulogu u riziku od raka dojke.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs