Inflamatorni rak dojke nastaje kada se u tkivu dojke formira rast ćelija. Ćelije se odvajaju od mesta gde su počele da rastu i putuju do limfnih sudova u koži. Maligne ćelije mogu blokirati limfne sudove i uzrokovati da koža na dojci izgleda otečeno, da dobije crvenu ili ljubičastu boju. Ovaj oblik karcinoma dojke smatra se lokalno uznapredovalim karcinomom. Kada je rak lokalno uznapredovao, to znači da se proširio sa mesta gde je počeo na obližnje tkivo i možda i na obližnje limfne čvorove.

Inflamatorni rak dojke se lako može pomešati sa infekcijom dojke, koja je mnogo češći uzrok otoka dojke i promena na koži. Zato odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite promene na koži dojke.

Simptomi inflamatornog raka 

Inflamatorni rak dojke obično ne formira grudvicu, kao što se dešava kod drugih oblika raka dojke. Umesto toga, znaci i simptomi inflamatornog karcinoma dojke uključuju:

* brza promena izgleda jedne dojke, tokom nekoliko nedelja
* debljina, težina ili otok jedne dojke
* promene u boji kože, dajući dojci crveni, ljubičasti, roze ili modar izgled
* neuobičajena toplota pogođene dojke
* udubljenja ili izbočine na koži zahvaćene dojke, slična pomorandžinoj kori
* bol u dojkama 
* uvećani limfni čvorovi ispod ruke, iznad ključne kosti ili ispod ključne kosti.
* spljoštena bradavica ili bradavica koja se okreće ka unutra na zahvaćenoj dojci

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

Oktobar se u svetu, kao i kod nas, označava kao mesec borbe protiv raka dojke. U okviru tog meseca, izvojen je najznačajniji dan, 24. oktobar, kao Međunarodni dan borbe protiv raka dojke.

rak-dojke-shutterstock-2201529651.jpg
Shutterstock Inflamatorni karcinom dojke je nezgodan jer se obično ne pojavljuje sa kvržicom na dojci, kao što mnoge žene očekuju, kada pomisle na rak. Umesto toga, bolest izaziva upalne simptome, kao što su otok i crvenilo jer ćelije raka blokiraju limfne sudove u koži.

Kada posetiti lekara

Zakažite sastanak sa lekarom ukoliko imate simptome koji vas brinu, ali imajte na umu da i druga, češća stanja imaju simptome slične onima kod inflamatornog raka dojke. Recimo, povreda ili infekcija dojke, nazvana mastitis, može takođe izazvati promene boje kože, otok i bol.

Zato se inflamatorni rak dojke se lako može pomešati sa infekcijom dojke, koja je mnogo češća. Razumno je i uobičajeno da se prvo leči antibioticima nedelju dana ili više. Ako vaši simptomi reaguju na antibiotike, dodatno testiranje nije potrebno. Ali ako se stanje ne poboljša, vaš lekar može razmotriti ozbiljnije uzroke vaših simptoma, ali i posumnjati i na inflamatorni rak dojke.

mamografija-shutterstock-130569779.jpg
Shutterstock Lekar će preporučiti mamografiju ili drugi test da biste procenili svoje simptome

Lekar će preporučiti mamografiju ili drugi test da biste procenili svoje simptome. Jedini način na koji zdravstveni radnik može znati da li su vaši simptomi uzrokovani inflamatornim karcinomom dojke jeste da uzme uzorak tkiva za testiranje tj. za biopsiju. 

Biopsija dojke je jednostavna medicinska procedura tokom koje se uzima uzorak tkiva i šalje na laboratorijsku analizu. Predstavlja najsigurniji način provere da li je promena koju ste napipali u dojci ili koja je uočena na nekom pregleda (ultrazvuk, mamografija, magnetna rezonanca) - bezopasna i benigna ili maligna i zahteva lečenje.

Alarmantna statistika

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.636 žena, a oko 1.700 žena umre od ove bolesti. Iako je rak dojke izlečiv skoro u potpunosti ako se otkrije i leči na vreme, naša zemlja je po broju umrlih žena od ove bolesti na vodećem mestu u Evropi.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Klinika Mejo/Zdravlje.Kurir.rs