Doktorka Kostić kaže da je prevencija strija jako važna, jer, jednom nastale strije ne mogu se ukloniti konzervativnim metodama.

- Međutim, treba naglasiti da veliku ulogu u nastanku strija ima genetska predispozicija i to koliko ćete dobiti na težini u toku trudnoće - naglašava prim. dr Aleksandra Kostić i ističe da je neophodno da pripremite svoju kožu za pojačano istezanje, a saveti su:

* Svakodnevno je nahranite odgovarajućim sredstvima koja joj daju nepohodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminom E. Posle trećeg meseca trudnoće dozvoljeno je korišćenje preparata obogaćenih vitaminom A, zato što tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija.

- Da bi ste sprečili pojavu strija treba da počnete svakodnevno da koristite preparate za njihovu prevenciju, počev od kraja prvog tromesečja trudnoće. Neophodna je redovna primena izabranog preparata (dva puta dnevno). Možete koristiti i samo bademovo ili maslinovo ulje.

* Preporučuje se da sa primenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog meseca posle porođaja.

trudnica-shutterstock-1904409550.jpg
Shutterstock Promene hormonalnog statusa u trudnoći mogu da utiču na elastičnost vaše kože i doprinesu pojavi strija.

Šta su strije? 

Strije se pojavljuju kada se koža rasteže ili skuplja u kratkom vremenskom periodu i potpuno su normalne i bezopasne. Ovo brzo širenje ili stezanje kože dovodi do narušavanja kolagenskih i elastinskih vlakana koja održavaju integritet kože. Počinju da se formiraju kada koža počne da zarasta nakon ovih iznenadnih promena. Strije se mogu pojaviti na područjima kao što su stomak, grudi, bokovi, zadnjica i butine. 

Pripremila: Violeta Nedeljković