Posledice smanjenja nivoa kolagena na naš organizam: Nutricionista savetuje kako da ga nadoknadimo na prirodan način
Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena u našem organizmu opada. To dovodi do različitih simptoma starenja kao što su bore, bolovi u zglobovima i smanjenje mišićne mase. Međutim, dobra vest je da kolagen možemo unositi i kroz namirnice.
Aleksandra Lišanin, nutricionista, govori o tome šta je zapravo kolagen, zbog čega je važan za naš organizam i kako ga na prirodan način možemo nadoknaditi kada počnemo da ga gubimo sa godinama.
Šta je kolagen?
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu – od ukupnog broja proteina u telu, skoro 1/3 čini upravo kolagen.
U literaturi je opisano 28 vrsta kolagena. Najzastupljeniji je kolagen I, koji čini osnovna vlakna vezivnog tkiva. Pored njega, česti su kolagen II, III i IV.
Kolagen je veoma važan kao komponenta hrskavice, ligamenata, tetiva, kostiju, zuba, kože i krvnih sudova. On učestvuje u stvaranju vezivnog tkiva. Takođe je prisutan u obliku kristala u očnom sočivu. Sastavni je deo brojnih organa, krvnih sudova i crevne sluznice.
Glavna uloga kolagena je da obezbedi strukturu, snagu i podršku pojedinim tkivima i organima.
Najbolji i najprirodniji način da nadoknadite gubitak kolagena je da u svoju ishranu uvrstite pihtije i bujon od kostiju.
Kolagen štiti hrskavicu
Kada su kosti i zglobovi u pitanju, istraživanja pokazuju potencijalne benefite, međutim do sada nije urađeno dovoljno istraživanja da bi se mogli i zvanično potvrditi benefiti kolagena u ovim slučajevima.
Kolagen uključuje različite materije sa različitim strukturama, svojstvima i mehanizmima delovanja. Prirodni kolagen tipa II ima specifičan imunološki mehanizam koji sprečava upalne procese i razgradnju tkiva u zglobovima.
Pokazalo se da hidrolizovani kolagen sadrži biološki aktivne peptide koji su u stanju da dođu do tkiva zglobova i ispoljavaju hondroprotektivne efekte (zaštita hrskavice). Postoje pretkliničke i kliničke studije koje pokazuju bezbednost i efikasnost sastojaka koji sadrže prirodni kolagen tipa II ili hidrolizovani kolagen.
Pomaže kod pacijenata sa osteoartritisom
Meta analiza u časopisu za ortopedsku hirurgiju i istraživanja pokazuju značajno ublažavanje bolova kod pacijenata sa osteoartritisom kolena koji su primali kolagene peptide u poređenju sa onima koji su primali placebo. Pored toga, neželjeni efekti se nisu značajno razlikovali između grupe koja je primala kolagen peptid i grupe koja je primala placebo.
Vežbanje i vitamin C pomažu u sintezi kolagena i treba imati na umu da je za pokretljivost i bezbolnost zglobova vežbanje od ključne važnosti.
Prirodni izvori kolagena
Najprirodniji izvori kolagena su bujon od kostiju, pihtije, dugo kuvana riblja čorba i želatin za kolače, dobro poznat kao goveđi želatin.
Za pripremu bujona od goveđih ili ribljih kostiju (ribe sa kostima) koriste se obične namirnice koje možemo pronaći u bilo kojoj mesari ili ribarnici. Priprema zahteva dosta vremena, ali se uvek može spremiti veća količina i držati u frižideru do sedam dana, a čak se može i zalediti u čuvati u zamrzivaču do jedne godine.
Ove bujone možete koristiti za pripremu raznih jela od povrća ili jednostavnim dodavanjem paškanata, rezanaca i šargarepe, napravite domaću supu. Ukoliko vam priprema bujona oduzima previše vremena, mada prednosti i nutritivne vrednost bujona daleko prevazilaze vrednosti samog kolagena u njemu, možete nabaviti goveđi želatin u prahu.
Dodajte tablete vitamina C ili iscedite limun u supu, i dobili ste prirodni, nutritivno bogat kolagenski suplement. Recept za pihtije pronađite na internetu ili pitajte nekog "majstora za pihtije" u svojoj okolini. Pihtije, goveđa supa i kiseli kupus su idealna zimska hrana koju nikako ne treba propustiti radi zdravlja i lepote.
Izvor: funkcionalnaishrana.com/Zdravlje.Kurir.rs
Održavanje zdravlja zglobova je važno za normalno i bezbolno kretanje. Pročitajte koje aktivnosti mogu pomoći u njihovom očuvanju.
3 efikasna eliksira za grlobolju: Lako se spremaju, a provereno deluju