5 grešaka koje pravite, a koje vas mogu koštati sluha: Otorinolaringolozi otkrili šta nikada ne bi uradili svojim ušima

Zdravlje sluha i ušiju često uzimamo zdravo za gotovo, ali mnoge naizgled bezopasne radnje mogu uzrokovati ozbiljnu i dugotrajnu štetu, dok se negativni efekti mogu manifestovati tek nakon mnogo godina. Srećom, postoje načini da očuvate svoje uši dok starite.

Shutterstock

Otorinolaringolozi, doktori specijalizovani za ovu oblast preporučuju stvari koje oni nikada ne rade i na taj način održavaju sluh zdravim.

Zaštita ušiju

Ne izlazite iz kuće bez čepića za uši

Dr Maura Kozeti iz Instituta za uši u Njujorku naglašava da je važno uvek imati čepiće za uši  uz sebe, jer mnoge situacije, poput koncerata ili sportskih događaja, mogu izložiti vaše uši glasnoj i potencijalno štetnoj buci.

Gubitak sluha izazvan bukom je trajno oštećenje koje se ne može popraviti, što čini prevenciju ključnom za očuvanje zdravlja sluha.

Zaštita tokom letenja

Dr Bredli B. Blok savetuje da koristite dekongestive ili specijalne čepove za uši ako imate začepljen nos tokom letenja.

U suprotnom, može doći do bolova u ušima zbog problema sa izjednačavanjem pritiska pri slijetanju, što može uzrokovati tečnost u uhu ili pucanje bubne opne. Takođe, preporučuje upotrebu čepova za uši sa filtrima koji pomažu u prilagođavanju promenama pritiska tokom leta.

Profimedia  Glasna buka može izazvati gubitak sluha.

Ne zanemarujte probleme sa sluhom

Gubitak sluha

Dr Sreekant Cherukuri ističe da ne bi trebalo ignorisati bilo kakve promene u sluhu, jer postepeni gubitak sluha može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Neki od potencijalnih problema povezani s nelečenim gubitkom sluha uključuju povećan rizik od depresije, anksioznosti, socijalne izolacije, pa čak i padova. Studije pokazuju da je demencija 61% češća kod osoba sa oštećenjem sluha, i upotreba slušnih pomagala može smanjiti prevalenciju demencije za 32%.

Ne čistite uši štapićima

Dr Bredli B. Blok savetuje da ne čistite uši sami, jer telo prirodno proizvodi i izbacuje vosak, koji služi kao zaštita od vode i infekcija.

Uklanjanje voska može dovesti do problema poput bolnih infekcija (otitis ekterna), suvoće, svraba, i oštećenja bubne opne. Ako imate problema sa viškom voska ili gubitkom sluha, obratite se lekaru umesto da sami pokušavate da očistite uši.

Profimedia  Ako imate problema sa viškom voska ili gubitkom sluha, obratite se lekaru.

Čuvajte se glasne muzike

Dr Robert Satalof upozorava da dugotrajno slušanje glasne muzike preko slušalica može oštetiti sluh. Neki noviji uređaji imaju ograničivače zvuka, ali ako muzika preko slušalica bude toliko glasna da je čuje osoba pored vas, to može biti opasno.

Preporučuje da koristite slušalice koje blokiraju spoljne zvukove kako biste smanjili potrebu za visokim jačinama i da nikada ne slušate muziku na punom intenzitetu.

Izbegavajte toksične lekove

Dr Satalof savetuje da izbegavate lekove koji mogu oštetiti sluh, poznate kao ototoksični lekovi, kao što su neki antibiotici i lekovi za hemoterapiju.

Ovi lekovi mogu izazvati trajni gubitak sluha. Pre nego što uzmete lek, pitajte svog lekara da li je toksičan i, ako jeste, da li postoje alternative koje ne štete sluhu.

Prenela: N.R.

Izvor: Huffpost.com/Zdravlje.Kurir.rs