KAKAV JE VAŠ SLUH? Ovaj jednostavan test pokažaće da li dobro čujete
Foto: Shutterstock

PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE

KAKAV JE VAŠ SLUH? Ovaj jednostavan test pokažaće da li dobro čujete

Zdravlje -

Kako starimo, postaje nam teže da čujemo više frekvencije. Zato prenosimo test koji je kreirala platforma Hearing Health Eargym zasnovan na akademskoj studiji koja meri koliko dobro naše uši hvataju visoke zvukove.

Sve što treba da uradite je da pokrenete video i pritisnete pauzu kada više ne čujete zvuk. Frekvencija tona koji korisnici mogu da čuju meri se u hercima (Hz) i koristi se za procenu starosti sluha korisnika. Za najtačnije rezultate, test treba obaviti sa slušalicama.

Starost našeg slušnog aprata treba da bude bliska našeoj biolopkoj starosti. Ali nedavna analiza rezultata jedne verzije ovog testa pokazala je da polovina ispitanika (47 odsto) između 16 i 35 godina ima sluh koji je stariji od njihovog biološkog uzrasta. Prosečna razlika u godinama između njihovog sluha i biološke starosti bila je 13 godina.

Prirodni opseg za ljudski sluh je od oko 2000 do 20 000 Hz. Većina ljudi u početku može čuti zvukove do 20.000 Hz. Oni mlađi od 30 godina bi trebalo da mogu da čuju frekvencije do 16.000 Hz. U dobi od 31 do 40 godina, većina nas će moći da čuje do 12.500 Hz. Sluh vremenom opada i u dobi od 60 do 70 godina obično možemo čuti do 8000 Hz.

Gubitak sluha je jedan od najvećih faktora rizika za demenciju koji se može promeniti i snažno je povezan sa lošim mentalnim zdravljem i kognitivnim padom.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/index.hr)

Bonus video:

03:35

DOKTOR KOJI VRAĆA SLUH GLUVONEMIMA: Strahinja ponovo čuje zahvaljujući prof. Dankuc (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track