Često ste promukli i boli vas grlo? Ovo su simptomi hroničnog laringitisa koji zahteva odlazak lekaru

Smetnje koje traju duže od tri nedelje definišu se kao hronični laringitis. Za razliku od akutnog, hronični oblik bolesti zahteva obavezno pregled kod otorinolaringologa.

Shutterstock

Hronični laringitis je upalna bolest sluzokože grkljana uzrokovana brojnim faktorima. Često oboljevaju pušači i osobe koje nepravilno koriste glas, naprežu se, viču i glasno govore.

Za razliku od akutnog laringitisa, kod kojeg prestanak delovanja faktora upale (npr. virusa, bakterija, alergija) obično dovodi do brzog poboljšanja simptoma i fizikalnog nalaza na grkljanu, kod hroničnog laringitisa prestanak delovanja uzročnog faktora, kao što je prestanak pušenja, zahteva godine da se simptomi povuku i da dođe do poboljšanja.

Simptomi

Glavni simptom hroničnog laringitisa je promuklost, ali pacijenti često prijavljuju i:

  • bol u grlu
    otežano, bolno gutanje
    osećaj knedle u grlu
    kašalj
    potrebu za stalnim pročišćavanjem grla

Sluzokoža grkljana je zbog hronične traume zadebljana, dolazi do otoka (edema), a sluzokoža je zahvaćena upalom. Simptomi koji karakterišu hronični laringitis (npr. kašalj i stalno pročišćavanje grla) mogu da zatvore patološki krug, dodatno pogoršavajući stanje i izazivajući novo oštećenje sluzokože.

Shutterstock  Bol u grlu je najčešći simptom

Smetnje koje traju duže od tri nedelje definišu se kao hronični laringitis. Za razliku od akutnog, hronični oblik bolesti zahteva obavezno pregled kod otorinolaringologa.

Uzročnici

Nema pouzdanih podataka o učestalosti hroničnog laringitisa u Srbiji. Bolest se pojavljuje dvostruko češće kod muškaraca, između 40 i 60 godina.

Najčešći uzročnici 
  • pušenje
    hronična fonotrauma
    laringofaringealni refluks (LPR)
    alergije
    patološki faktori gornjih disajnih puteva, kao što su curenje sluzi iz nosa u ždrelo (postnazalna sekrecija), deformisana nosna pregrada (devijacija septuma) i hronična upala sinusa (rinosinuzitis)

Ređi uzročnici su gljivične infekcije, naročito kod pacijenata koji su na hroničnoj terapiji inhalacionim steroidima za astmu. Gljivični laringitis može da se pojavi i kod imunokompromitovanih osoba (npr. na hemoterapiji, kod osoba koje imaju AIDS itd.).

Bakterijski laringitis, za razliku od virusnog koji se najčešće leči simptomatski, obično zahteva lečenje antibioticima i traje duže. Može da dođe i do pojave tuberkuloze grkljana.

Ređi su autoimuni uzročnici i lokalne manifestacije sistemskih bolesti kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematodes, Vegenerova granulomatoza, sarkoidoza, AIDS.

Postavljanje dijagnoze

Svaka osoba koja je promukla duže od tri nedelje bi trebalo da ode na pregled kod otorinolaringologa koji će proveriti glasne žice, ždrelo i jednjak, često uz upotrebu endoskopa.

Shutterstock  Ako ste promukli duže od tri nedelje, obratite se lekaru

Laringovideostroboskopija se koristi za otkrivanje promena na glasnim žicama, dok se radiološka dijagnostika radi samo u slučaju smetnji pri gutanju ili pojave čvora u vratu, kada je potreban ultrazvuk.

Lečenje hroničnog laringitisa

Lečenje je usmereno na otkrivanje i eliminisanje faktora koji uzrokuje bolest. Potrebno promeniti navike, prestati s pušenjem, pravilno koristiti glas, a često je potreban i logopedski tretman.

U lečenju laringofaringealnog refluksa (LPR) koriste se dijetetske mere, inhibitori protonske pumpe (IPP) i alginati.

Za razliku od akutnog laringitisa, pacijente sa hroničnim laringitisom treba redovno kontrolisati zbog mogućeg razvoja drugih patoloških stanja, uključujući i karcinom grkljana.

Pripremila: N.L.

Izvor: Adiva.hr/Zdravlje.kurir.rs