Simptomi apneje mogu se smanjiti lekom za epilepsiju: Evo ko je skloniji ovom poremećaju

Lek za epilepsiju mogao bi da koristi i onima koji se bore sa apnejom, saopštili su učesnici na kongresu Evropskog respiratornog društva.

Shutterstock

Apneju karakterišu poremećaji disanja tokom spavanja, buđenje i do nekoliko puta tokom noći i često hrkanje. Međunarodna studija je otkrila da je lek za epilepsiju povezan sa značajnim smanjenjem simptoma apneje u snu.

Rezultati istraživanja, predstavljeni na pomenutom kongresu, pokazali su da postoje obećavajuće opcije za one koji ne mogu da koriste uređaje sa kontinuiranim pozitivnim pritiskom, CPAP (Continuous Positive Airvai Pressure). On se i dalje smatra standardnom metodom u lečenju opstruktivne apneje u snu, rekao je profesor Jan Hedner.

Nažalost, mnogi smatraju da ove mašine ne mogu da se koriste na duži rok, uglavnom zbog izazova spavanja sa maskom i transporta, i da treba pronaći alternativna rešenja. 

Shutterstock  Apneju karakterišu poremećaji disanja tokom spavanja, buđenje i do nekoliko puta tokom noći i često hrkanje.

Obećavajući rezultati

Studija je sprovedena na 300 pacijenata sa opstruktivnom apnejom u snu koji nisu koristili CPAP uređaje. Učesnici su podeljeni u četiri grupe i data im je jedna od tri jačine leka protiv epilepsije ili placeba. Pored toga, istraživači su merili disanje pacijenata, nivo kiseonika, otkucaje srca, pokrete očiju, kao i aktivnost mozga i mišića tokom spavanja na početku studije, posle četiri nedelje i posle 12 nedelja.

Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali pomenuti lek imali do 50 odsto manje slučajeva zastoja disanja i viši nivo kiseonika u krvi tokom spavanja. Ovi efekti su posebno bili evidentni kod onih koji su koristili najveće doze pomenutog leka.

Ovi nalazi, ističe profesor Hedner, ukazuju na to da bi ovaj lek mogao biti efikasan tretman za apneju, međutim, da bi se zaista potvrdila njegova efikasnost, potrebno je sprovesti studije na većoj grupi pacijenata.

Gojazni skloniji apneji

- Dok bi više studija ispitalo dugoročne koristi, sve nuspojave i da li postoje specifični tipovi pacijenata koji bi imali više koristi od lečenja, bilo je „od vitalnog značaja da ne zaboravimo da je apneja u snu u većini slučajeva povezana sa gojaznošću i rešavanje ovoga bi trebalo da bude prioritet - rekao je dr Sriram Iier, konsultant za disanje i spavanje i predsednik sekcije za medicinu spavanja Kraljevskog medicinskog društva.

Prenela: O.M.

Izvor: The Guardian/Zdravlje.Kurir.rs