Nema potrebe objašnjavati koliko je zamrzivanje namirnica korisno, ali je jako važno da prilikom njihovog odmrzavanja ne padnemo u iskušenje da to uradimo što pre i ostavimo ih van frižidera, posebno leti.
Rizik leži u činjenici da zamrzavanje, samo po sebi, nije u stanju da uništi sve mikroorganizme, iako je tačno da može da smanji nivo kontaminacije namirnica.
Stoga, ako imamo zamrznutu hranu koja je lako kvarljiva i brzo je odmrznemo na sobnoj temperaturi, ono što proizvodimo je povoljno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija prisutnih u hrani, uključujući i salmonelu.
Zato hranu uvek treba da odmrzavamo u frižideru, savetuju stručnjaci.
Sa kojim namirnicama treba posebno paziti leti?
Leti se najbrže i najčešće se kvare meso, mleko, mlečni proizvodi, kao i jaja, a opasnost preti o od hrane koja je na neki način zagađena, poput neopranog voća i povrća.
Kad se hrana termički obradi manja je šansa da nešto "zakačimo", te treba konzumirati sveže pripremljene namirnice ili ih čim pre odložiti u frižider i zaštititi koliko, toliko od kvarenja.
Treba obratiti pažnju i na sirovo-sušene kobasice (salama, čajna kobasica), mesne prerađevine i meke sireve, jer se poslednjih godina dovode u vezu sa trovanjem hranom.
Vodite računa o roku trajanja, namirnice držite na konstantnoj niskoj temperaturi i budete pažljivi pri rukovanju zamrznutom hranom.
Prenela: N.R.
Izvor: Ondacero.es/Zdravlje.Kurir.rs