Kako pravilno odmrznuti hranu? Jedna greška koju svi pravimo može da nas košta zdravlja
Foto: Shutterstock

moguće trovanje

Kako pravilno odmrznuti hranu? Jedna greška koju svi pravimo može da nas košta zdravlja

Zdravlje -

Pravilno odmrzavanje namirnica pomaže u smanjenju rizika da hrana postane opasna za jelo, odnosno da dođe do trovanja. Slede saveti kako da to uradite bezbedno.

Nema potrebe objašnjavati koliko je zamrzivanje namirnica korisno, ali je jako važno da prilikom njihovog odmrzavanja ne padnemo u iskušenje da to uradimo što pre i ostavimo ih van frižidera, posebno leti.

Rizik leži u činjenici da zamrzavanje, samo po sebi, nije u stanju da uništi sve mikroorganizme, iako je tačno da može da smanji nivo kontaminacije namirnica.

Stoga, ako imamo zamrznutu hranu koja je lako kvarljiva i brzo je odmrznemo na sobnoj temperaturi, ono što proizvodimo je povoljno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija prisutnih u hrani, uključujući i salmonelu.

Zato hranu uvek treba da odmrzavamo u frižideru, savetuju stručnjaci.

hranu iz zamrzivača prebacite u frizider, najbolje tokom noći
hranu iz zamrzivača prebacite u frizider, najbolje tokom noćifoto: Shutterstock

Sa kojim namirnicama treba posebno paziti leti?

Leti se najbrže i najčešće se kvare meso, mleko, mlečni proizvodi, kao i jaja, a opasnost preti o od hrane koja je na neki način zagađena, poput neopranog voća i povrća.

Kad se hrana termički obradi manja je šansa da nešto "zakačimo", te treba konzumirati sveže pripremljene namirnice ili ih čim pre odložiti u frižider i zaštititi koliko, toliko od kvarenja.

Treba obratiti pažnju i na sirovo-sušene kobasice (salama, čajna kobasica), mesne prerađevine i meke sireve, jer se poslednjih godina dovode u vezu sa trovanjem hranom.

Vodite računa o roku trajanja, namirnice držite na konstantnoj niskoj temperaturi i budete pažljivi pri rukovanju zamrznutom hranom.

Prenela: N.R.

Izvor: Ondacero.es/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track