EVO ŠTA PONIŠTAVA SVE PREDNOSTI ZDRAVE ISHRANE: 1 od 4 ljudi bira nezdrave GRICKALICE za užinu, a ovo su posledice

Shutterstock

Ako se trudite da jedete zdravije obroke, čestitamo - ali šta grickate? Odabirom previše obrađenih i slatkih grickalica, 1 od 4 nas možda poništava sve prednosti zdrave ishrane, prema novoj studiji.

- S obzirom da 95% nas gricka i da skoro četvrtina naših kalorija dolazi od grickalica, zamena nezdravih grickalica kao što su kolačići i čips zdravim grickalicama poput voća i orašastih plodova je zaista jednostavan način da poboljšate svoje zdravlje - rekla je Sarah Berri, istraživač na King's College London, penosi CNN.

Više od 90% odraslih u Sjedinjenim Državama navodi da jedu jednu ili više grickalica svakog dana. U Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je sprovedena studija, oko 47% učesnika jelo je dve grickalice dnevno, a 29% ljudi je grickalo čak i češće.

Preko 25% učesnika studije je izjavilo da jedu zdrave glavne obroke i grickaju visoko prerađenu hranu i slatke poslastice koje mogu povećati glad, pokazalo je istraživanje.

- Trebalo bi da razmišljamo o hrani kojom smo okruženi, i da se ne izlažemo nezdravim namirnicama u nadi da ćemo se ipak zdarvo hraniti - rekao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivu i medicinu i ishranu i predsednik i osnivač neprofitne inicijative True Health Initiative.

Dr Kac objavio je istraživanje o tome kako koristiti hranu kao preventivni lek.

Shutterstock 
Užina posle 21 čas povezana je sa knzumiranjem hrane bogate kalorijama, sa visokim sadržajem masti i šećerafoto: Shutterstock

Loš izbor grickalica i vreme užine povezano s metaboličkoim bolestima

Studija objavljena u European Journal of Nutrition, analizirala je navike grickanja 854 osobe koje su učestvovale u studiji Zoe Predict u saradnji između Univerziteta Tufts i Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu i istraživači ishrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Švedskoj.

Loš izbor grickalica je povezan sa višim BMI (indeksom telesne mase) i višom masom visceralne masti koji su povezani sa metaboličkim bolestima kao što su moždani udar, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, navodi se u izjavi studije.

Takođe je važno kada grickate. Užina posle 21 čas povezana je sa knzumiranjem hrane bogate kalorijama, sa visokim sadržajem masti i šećera, pokazalo je istraživanje. Ljudi koji su grickali kasno imali su lošije krvne markere koji bi mogli dovesti do hronične bolesti od onih koji su grickali ranije tokom dana.

Profimedia 
Uz orašaste plodove, sveže voće i druge visokokvalitetne grickalice imaćete zdravu težinufoto: Profimedia

Orasi, sveže i sušeno voće, humus - DA

Učesnici koji su često jeli orašaste plodove, sveže voće i druge visokokvalitetne grickalice imali su veću verovatnoću da imaju zdravu težinu u poređenju sa onima koji ne grickaju ili su birali nezdravu hranu.

- Moja praksa decenijama je bila da putujem sa adekvatnom, zdravom hranom koju volim – pa ako ogladnim u putu ili u kancelariji, sam biram zdarvije opcije za grickanje - rekao je Kac i dodao:

Na vreme pripremite zdravu, hranljivu grickalicu kao što su orasi, sveže voće, sušeno voće, humus i slično - i ponesite ih sa sobom kako bi namirnice koje jedete u pokretu bile uvek pod vašom kontrolom i na dohvat ruke - zaključio je on.

(kurir.rs/edition.cnn.com)